Premijer FBiH

Novalić: Unatoč nepovoljnom političkom ambijentu ekonomija bilježi rast

image Fadil Novalić

Otkazivanje dviju ranije planiranih dražbi rizničnih zapisa u visini od 50 miliona KM uslijedilo je kao posljedica mjera federalne Vlade u kontroliranju i ograničavanju mjera potrošnje u prvih šest mjeseci ove godine i dobrog rada nadležnih službi na prikupljanju proračunskih prihoda – izjavio je za „Večernji list“ premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Naime, prema izvršenju proračuna FBiH, u tom razdoblju ukupno ostvareni prihodi bilježe porast od tri posto, ukupni porezni i neporezni prihodi 11 posto, dok su prihodi od poreza na dobit veći za 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Novalić ističe da prema informaciji o javnim prihodima koju će Vlada razmatrati na jednoj od idućih sjednica, dobrim trendom rastu i prihodi županija, općina i izvanproračunskih fondova. Tako su prihodi od doprinosa za MIO za šest ovogodišnjih mjeseci veći za deset posto, za zdravstvo devet posto, za osiguranje od nezaposlenosti rast je deset posto.

Naglašava da je sve to rezultat aktivnog rada nadležnih institucija, ali i dobar pokazatelj da u gospodarstvu ima značajnih pozitivnih pomaka, što posljednjih dana potvrđuju podaci iz više službenih izvora.

-Drago mi je što, unatoč nepovoljnom političkom ambijentu, ekonomija bilježi rast i rezultate. Realni rast BDP-a u BiH je 2,7 posto u prvom tromjesečju. Izvoz je rastao u drugom tromjesečju za 14 posto i to prema svim zemljama partnerima. Značajan rast bilježi automobilska industrija, industrija namještaja i obrađenog drva, obuće i dijelova obuće, a rastu industrija aluminija, željeza i električne energije. Samo je namjenska industrija, do jučer jedan od problematičnih sektora, zabilježila rast izvoza od 13 posto - kazao je Novalić, dodajući kako se nada da će i ovo konačno ušutkati mnoge koji su, kako kaže, iz samo njima znanih razloga, svojedobno iskazali sumnju u Vladino izvješće o izvršenju proračuna za 2016. godinu i nisu glasovali za njegovo usvajanje.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.