Predsjedavajući VMBiH

Zvizdić: Poruke sa Samita pozitivne za BiH

image Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas, na pres-konferenciji u Podgorici, da je na Samitu Jadranske povelje potvrđena opredijeljenost svih zemalja zapadnog Balkana na realizaciji projekata koje BiH vode ka članstvu u Evropskoj uniju.

- Što je najvažniji zajednički cilj zemalja zapadnog Balkana, koji omogućava da jačamo našu regionalnu saradnju u političkom, ekonomskom i društvenom smislu - istakao je.

Drugi važan detalj na Samitu, rekao je dalje predsjedavajući Vijeća ministara BiH, je što su se mogle čuti poruke regionalne saradnje, mira, stabilizacije, pomirenja, evropskih integracija i NATO integracija.

- To je sve neophodno da bi zapadni Balkan nastavio svoju evropsku perspektivu, ekonomski razvoj da bi ojačao vladavinu prava, poboljšao životni standard i da bi bio u stanju u integrativnom smislu postati dio velike porodice evropskih zemalja - rekao je Zvizdić na pre-konferenciji u Podgorici.

Naglasio je da su za Bosnu i Hercegovinu važna dva vanjskopolitička cilja - dobijanje kandidatskog statusa za članstvu u Evropskoj uniji, što se očekuje u narednoj godini i aktivacija MAP-a za članstvo u NATO.  

Realizacija navedenih ciljeva, po riječima Zvizdića, dovest će do stabilizacije prilika u BiH i omogućiti da se na ispravan način valoriziraju potencijali države u smislu ekonomskog razvoja i stvaranja pretpostavki za budući prosperitet BiH.

Zvizdić je ukazao da je govor potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea na Samitu "ulio optimizam i dao novu nadu potvrđujući da zapadni Balkan ostaje u fokusu interesa SAD-a i njihovih evropskih partnera".   

- Poruke sa Samita su pozitivne za BiH, koja nastavlja putem euroatlanskih integracija - zaključio je na pres-konferenciji Zvizdić na kojoj je pohvalio organizaciju Samita i uputio zahvalnost za visok nivo posvećenosti, gostoprimstva i odgovornosti Crne Gore kao zemlje domaćina.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.