Mirko Šarović

Zahtjevi dobavljača prema "Agrokoru" su opravdani

image Mirko Šarović

Podržavam naše dobavljače u slučaju „Agrokor“ da postignu najbolji dogovor i ispregovaraju najbolje što je moguće u ovoj situaciji. Vjerujem da će oni iskoristiti vrijeme koje je ostalo do ponovnog otvaranja „Mercatora“ da se dogovore i mislim da su njihovi zahtjevi opravdani jer ne žele da ulaze u novi posao s neizvjesnošću, kazao je za „Avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

- Na njima je da za sebe postignu najbolje uvjete, pa i u smislu garancija za dugovanja za isporučenu robu. Imaju moju podršku, a koliko će oni u tome uspjeti, zavisi od druge strane. Jasno je da oni žele da isporučuju svoju robu i „Konzumu“ i „Mercatoru“, ali žele da im roba bude plaćena - istakao je Šarović.
Dodao je da je na posljednjem sastanku s vanrednim povjerenikom Vlade Hrvatske za „Agrokor“ Antom Ramljakom on obaviješten da dugovanja prema dobavljačima u BiH iznose više od 60 miliona KM.

- Međutim, naglašeno je da su krenule manje isplate te da se dugovanja smanjuju iz mjeseca u mjesec. Također, dogovoreno je da će se, uz stupanje „Mercatora'' na scenu, dio obaveza prema dobavljačima riješiti jednom vrstom reprograma ukoliko dobavljači na to pristanu. Razgovarali smo i o očuvanju radnih mjesta. Obaviješteni smo da će kompanija „Velpro“ biti likvidirana, a da će radnici, njih 161, biti zbrinuti u drugim njihovim kompanijama, te da će jedan dio dobiti otpremnine, a drugi otići u penziju - pojasnio je Šarović.

Prema njegovim riječima, na tom sastanku bilo je riječi i o otpuštanjima u drugim kompanijama u vlasništvu „Agrokora“ te da je Ramljak uvjerio prisutne da neće biti značajnijeg broja otkaza.

- Sljedeći sastanak je zakazan za kraj avgusta i dotad će biti riješeno pitanje podjele „Konzuma“ i „Mercatora“, uključujući pitanje imovine i opreme. A septembar će „Agrokor“ u BiH iskoristiti za marketinšku promociju brenda „Mercator“ - zaključio je Šarović.

Zatvorit će se neprofitabilne radnje - „Konzumovih“ prodavnica u BiH će ostati 176, jasno je da su neke od njih neprofitabilne. U skladu sa svojom politikom, oni će takve radnje zatvoriti i to je pravo vlasnika. Radi se o prodajnim objektima koji su pod zakupom, ali u cilju finansijske stabilizacije, „Konzum“ će pokušati, uz dogovor sa zakupodavcima, smanjiti cijenu zakupa da bi radnje bile profitabilne i mogle opstati - kazao je Šarović.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.