Nadoknaditi štetu poljoprivrednicima

Borenović: Proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše

image Branislav Borenović

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da bi Vlada Republike Srpske morala proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše i bar dijelom nadoknaditi štetu poljoprivrednicima u Semberiji i cijeloj RS.

"Od dvije milijarde KM u budžetu mora se izdvojiti najmanje 100 miliona KM kako bi se pomoglo poljoprivredi. Nemam namjeru da kritikujem, već isključivo da pozovem institucije da učine nešto na saniranju štete u Republici Srpskoj", rekao je Borenović tokom posjete poljoprivrednom gazdinstvu Đoje Todorovića u bijeljinskom selu Donja Čađavica.

Nakon razgovora sa poljoprivrednim proizvođačima o problemima koje stvara suša, on je upozorio da vrijednost poljoprivredne proizvodnje pada i da će se sve manje ljudi baviti proizvodnjom hrane.

"To je jedna od privrednih grana koje ne smije biti u potčinjenom položaju i moramo sve učiniti kako bi poljoprivreda dobila zamah i podršku", rekao je Borenović novinarima.

On kaže da od vlasti Republike Srpske, posebno od Vlade, očekuje da se maksimalno pozabave ovim pitanjima i da izađu sa konkretnim mjerama, jer se u avgust ulazi sa visokom temperaturom i velikom sušom.

"Institucije koje se bave problemima poljoprivredne proizvodnje moraju donijeti konkretan plan, postoje i zakonske obaveze i pretpostavke, kao što je proglašenje vanrednih mjera i iz budžeta se mora izdvojiti dio novca kako bi se ljudima nadoknadio bar dio štete", zaključio je Borenović.Biznis.ba / SRNA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.