Vesko Drljača

Zajedničkim djelovanjem može se mnogo učiniti za penzionere

image Vesko Drljača

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sa suradnicima razgovarao je danas s delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH o problemima koji tište tu populaciju, njihovom položaju, te izmjeni i dopuni Zakona o PIO koju je usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, a nakon sastanka istaknuto je da među njima postoji konsenzus da se zajedničkim radom i djelovanjem može mnogo toga učiniti.

- Zajedno smo ušli u ovaj metod rješavanja problema, zajedno ćemo „pritiskati“ Dom naroda Parlamenta FBiH da taj zakon ne bude usvojen. Jasan je stav Vlade da je taj zakon negativan i da predstavlja eroziju morala, urušava stabilnost penzijskog sistema, proizvodi ogromne dugove te onemogućava izmjene i dopune zakona koji su planirani a predviđaju sistemski način rješavanja i trezorski način poslovanja - kazao je ministar Drljača. Pojasnio je da je u slučaju uvođenja u pravo dodatnih 30.000 penzionera biti potrebno 120 miliona KM za koje ne postoji realna mogućnost da budu osigurane.

Kroz izmjene i dopune koje Vlada FBiH planira rečeno je da će se ići s povećanjem penzija za one kategorije penzionera koji su u penziju otišli do 1998. godine, a da se ostale kategorije rješavaju u skladu s finansijskim mogućnostima.     

- Nakon donošenja zakona o PIO, koji predlaže Vlada FBiH, bit će ostvaren trezorski način poslovanja - kaže ministar Drljača. Navodi primjer Srbije i Hrvatske gdje se, kako je kazao, mnogo više izdvaja iz budžeta i gdje postoji trezorski sistem rada te se nada da će taj sistem finansijski stabilizirati i unaprijediti poslovanje i ovdašnjeg Zavoda PIO.      

Ministar Drljača kazao je da će Vlada FBiH razmatrati zaključke s današnjeg sastanka s penzionerima, koji su ukazali na probleme i iznijeli prijedloge u vezi sa stanjem te populacije i penzijskog sistema. Naglasio je da je, uz povećanje stope zapošljavanje, jedna od glavnih ambicija ovog sastava Vlade FBiH trajno rješavanje  pitanja penzionera i penzijskog fonda.  

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić pojasnio je da izmjene i dopune Zakona usvojene na Predstavničkom domu FBiH podrazumijevaju uvođenje u pravo na penziju više od 30.000 radnika. To znači pravo na penziju za žene koje imaju 30 godina staža i 55 godina života, a za muškarce 35 godina staža i 60 života.

- Uvođenjem novih 30.000 penzionera, postojeći penzioneri i penzijski fond bili bi ugroženi - poručio je.  

Po njegovim riječima, te izmjene i dopune kontra su reformi, penzionerima i Vladi FBiH te je to „erozija penzionog sistema“. Zato će tražiti od delageta u Domu naroda da te izmjene i dopune ne budu usvojene.

Konstatirali su i to da treba prestati s rješavanjem nagomilanih socijalnih problema u društvu na teret penzionera, što se, kako je kazao, čini još od 1998. godine. Očekivali su i traže povećanje penzija od deset posto, ali ovim izmjenama i dopunama postojećeg zakona ne samo da će doći u pitanje taj njihov zahtjev nego će finansijska situacija biti takva da će doći u pitanje i isplata penzija u postojećim iznosima.

- Nakon što u Vladi FBiH bude snimljena cjelokupna finansijska situacija, održat ćemo vanrednu sjednicu Izvršnog odbora Saveza i opredojeliti se o protestima. A sad je na snazi odluka da se 14. septembra ide na proteste - naglasio je.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.