Članica GO PDP-a

Trivić: Sreća je za građane da Dodik ne odlučuje o visini stope PDV-a

image Jelena Trivić

Članica Glavnog odbora PDP-a Jelena Trivić upozorila je na negativne ekonomske trendove i prezaduženost u RS-u, iz čijeg će se budžeta, naredne godine polovina prihoda ili 920 miliona KM morati izdvojiti za otplatu postojećih kredita.

Ona tvrdi da vlast u RS-u samu sebe demantuje navodima da RS nije prezadužena, dok istovremeno pokušava da osigura nove kredite, koji neće biti usmjereni na reprogramiranje, već jedino moguće refinansiranje postojećih zaduženja.
 
-Ako RS nema problem s vraćanjem kredita zašto onda 'probni bolan' o povećanju stope PDV-a, kako bi se održala likvidnost budžeta. Sreća naša da trenutno Milorad Dodik ne odlučuje kolika će biti stopa PDV-a, jer bi u tom slučaju 'opet udario po džepu građana'. Povećanje od tri procenta stope PDV-a, o kojima je Dodik govorio, značio bi udar po kućni budžet svakog domaćinstva u iznosu od 70 do 100 KM mjesečno – rekla je članica Glavnog odbora PDP-a na konferenciji za novinare. 
 
Trivić navodi da RS „guše dugovi“, podsjetivši da Vlada RS-a kasni sa isplatama subvencija ratarima, za socijalne i druge kategorije.
 
Upozorila je i da rate za otplate kredita koje uzima vlast u RS stalno rastu, jer se Vlada zadužuje, a istovremeno tvrdi građanima da to nije tako.
 
Ističući da je opravdana interpelacija poslanika opozicije u Narodnoj skupštini RS-a kojom se traži skupštinska rasprava o ekonomskoj politici Vlade RS-a, dodala je da će se o tom dokumentu sigurno raspravljati.
 
-Vlada je, pod Dodikovom kontrolom, od RS napravila gori entitet u BiH, po svim ekonomskim parametrima. RS je više zadužena od Federacije BiH, a ima lošije pokazatelje i po pitanju iznosa plaća, penzija, stanja fondova zdravstva i penzijskog osiguranja - tvrdi Trivić.
 
Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.