SDP BIH

Javno objaviti imena poslodavaca koji ne isplaćuju plaće radnicima duže od tri mjeseca

image

Socijaldemokratska partija BiH, putem svog delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Anera Žuljevića i šefa Kluba zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvira Karajbića, u parlamentarnu proceduru uputila je Zakon o dopuni Zakona o Poreznoj upravi FBiH.

Prema riječima Anera Žuljevića, bit ovih dopuna jeste zahtjev da Porezna uprava FBiH na svojim Internet stranicama mora početi sa objavom spiska poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima tri mjeseca uzastopno.
 
„Zbog poticanja poslodavaca na pravovremeno ispunjavanje njihovih dospjelih obveza prema radnicima i osiguranja povjerenja građana u djelovanje pravne države, poštivanje pravnog poretka kao i omogućavanja bolje kontrole primjene odredbi Zakonu o radu, koje se odnose na obavezu isplate plaće, mišljenja smo da je svrsishodno omogućiti javno objavljivanje popisa poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima. 
 
Ne vidimo nijedan razlog zašto Porezna uprava ne može, na osnovu prikupljenih podataka na propisanim obrascima, na svojim internet stranicama objaviti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaću svojim radnicima.
 
Objavom ovakvih podataka bi se stalo ukraj višegodišnjoj praksi izrabljivanja radnika od strane poslodavaca, jer radnici, u većini slučajeva, ne smiju javno govoriti o tome da redovno ne primaju plaće. U nekim firmama štrajk radnika zbog neisplaćenih plata je samo misaona imenica, te bi ovim dopunama Zakona o Poreznoj upravi FBiH, praktično, „natjerali“ poslodavce da svoje obaveze prema radnicima izmiruju na vrijeme. 
 
Mislim da su ove dopune u interesu šire javnosti, te se stoga nadamo da će i ostale parlamentarne stranke podržati našu inicijativu“, navodi Žuljević.

 

(Biznis.ba)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.