Samit u Trstu

Zvizdić: Bosni i Hercegovini odobrena četiri projekta

image

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je da su Bosni i Hercegovini na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidirana projekta, iznimno važna za infrastrukturni razvoj.

Riječ je o dionici autoputa Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura.
 
Druga dionica je Zenica-Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura.
 
Treća dionica je Johovac-Rudanka čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu od 15,3 miliona eura.
 
Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti od 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu od 3,1 milion eura.
 
- Govorimo o velikoj investicionoj vrijednosti koja iznosi oko 250 miliona eura, od čega smo dobili oko 46 miliona eura grant sredstva koja će nam omogućiti da krenemo u realizaciju ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH, a samim tim i dobru podlogu za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija  - kazao je Zvizdić.
 
Također je dodao da se još uvijek radi na mogućnosti da BiH postane dio transportne zajednice i da taj akt bude potpisan.
 
- Iako već dugo vremena potpuno nerazumnom odlukom i blokadom iz Republike Srpske nismo u mogućnosti da postanemo dio transportne zajednice, dio jednog važnog projekta kojem će u ovome trenutku pripasti sve države zapadnog Balkana i države Evropske unije - istakao je Zvizdić.
 
Izrazio je očekivanje da će ipak uspjeti dogovoriti da BiH potpiše taj dokument, te da će svi oni koji učestvuju u ovom procesu biti do kraja razumni i da neće spriječiti ogromne posljedice koje bi građani BiH imali nepotpisivanjem tog sporazuma koji će BiH omogućiti nove investicije u brojnim infrastrukturnim sektorima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.