Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić i kantonalni ministri: Osigurati više sredstava za poljoprivredu

image Foto: FENA

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je na sastanku s kantonalnim ministrima poljoprivrede poručio da će se realizacijom zaključaka Federalnog parlamenta nastojati osigurati više sredstava za poljoprivredu jer ih u federalnom budžetu, nažalost, nema dovoljno.

- Jednim od zaključaka Vlada Federacije BiH zadužuje se da u ovoj godini osigura sredstva iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi. Predložili smo i niz olakšica i dodatnih potpora poput povoljnih kredita, ali i nova zakonska rješenja neophodna da se urede pojedine oblasti poljoprivrede - izjavio je nakon sastanka Dedić.

Ističe da će navedeni zaključci biti provođeni u koordinaciji s nižim nivoima vlasti.

- Bosna i Hercegovina nema ministarstva poljoprivrede na državom nivou i taj nedostatak nadoknađujemo kroz redovne sastanke radi koordinacije politika i strategija. Inicirat ću još više sličnih susreta. Potrebna nam je što intenzivnija saradnja da zajednički dogovorimo konkretne mjere podrške našim poljoprivrednicima - kazao je Dedić.

Poseban naglasak sastanka stavljen je na položaj malinara i zaključak Federalnog parlamenta, koji govori da će u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu Vlada FBiH, kantonalne vlade, gradovi i općine osigurati dodatna sredstva za malinare.

- Ovaj zaključak je kao prva počela provoditi Vlada Unsko-sanskog kantona koja je prošle sedmice u dogovoru s proizvođačima zagarantovala najnižu otkupnu cijenu od 2,5 KM. Smatram da je ovo dobar prijedlog, te da bi slične mjere trebali usvojiti i ostali kantoni - zaključio je.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.