Poslovni forum

Mirko Šarović u Trstu pozvao investitore da ulažu u BiH

image Mirko Šarović

Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, programi velikog obima i veliki investicioni projekti su pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, danas na Samitu u Trstu, pozivajući najznačajnije investitore da ulažu u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navode da je govoreći na poslovnom forumu, čiji je cilj upoznavanje država Zapadnog Balkana s mogućim investitorima za velike infrastrukturne projekte, Šarović predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Među njima su povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalifikovana radna snaga, plasman BiH proizvoda bez carina omogućen na tržišta od preko 50 miliona potrošača na osnovu  Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 miliona potrošača u okviru Ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom (FTA), te najniža stopa PDV-a u regionu.

Kao atraktivni sektori za ulaganja posebno su istaknuti: energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja auto dijelova i građevinarstvo.

Šarović, zajedno sa delegacijom BiH, učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu 2017, koji se održava u italijanskom Trstu i koji se odvija u okvirima Berlinskog procesa. Teme ovogodišnjeg susreta lidera Zapadnog Balkana su uspostava zajedničkog balkanskog tržišta, jačanje regionalne saradnje, te unapređenje i proširenje infrastrukture i energetskih usluga regije.

U popodnevnim satima ministar Šarović održaće radni sastanak sa Carlom Calendom, italijanskim ministrom za ekonomski razvoj i ministrima Zapadnog Balkana.

Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.