Neđo Trninić

Ne opstruiramo transportnu zajednicu, ne možemo ispuniti uvjete

image Neđo Trninić

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić tvrdi da Vlada RS-a nije vršila opstrukciju pristupa BiH transportnoj zajednici, već da su sporni postavljeni uvjeti, koje RS ne može ispuniti.

Naveo je primjer iz željezničkog sektora, ističući da bi se RS obavezala da u vrlo kratkom vremenu osigura brzinu kretanja vozova kao što je u EU, što ne može da ispuni.
 
"U ovom trenutku mi te uvjete ne možemo osigurati i plaćali bismo penale", ustvrdio je Trninić.
 
Kaže da je RS spremna za sporazum o transportnoj zajednici i da treba da se razgovara o uvjetima.
 
On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci podsjetio da je Vlada RS-a u februaru ove godine dala primjedbe na ugovor o formiranju transportne zajednice jugoistočne Evrope, uz stav da predloženi nacrt nije prihvatljiv.
 
"Nismo rekli da smo protiv ugovora i sporazuma, ali jesmo protiv predloženih uvjeta. Očekivali smo u protekla četiri i po mjeseca poziv da se razgovara o ovoj temi, ali do toga nije došlo. Interesantno je da je i veće primjedbe od nas imala Federalna vlada, a sada nekoliko dana prije Samita u Trstu, gdje se očekivalo potpisivanje ugovora, imamo reakciju da Vlada RS koči sporazum o transportnoj zajednici. Ne pominje se Vlada FBiH, koja je imala oštriji stav", ustvrdio je ministar saobraćaja i veza RS-a navodeći da je iznenađen stavovima ministara iz RS-a u Vijeću ministara BiH, s kojim nisu ni u kontaktu.
 
Na pitanje kako komentira raniju izjavu predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, da neće uvažiti nijedan Trninićev stav, jer je prekršio koalicioni sporazum u Bratuncu, kazao je da je ovo što je iznio stav Vlade RS-a.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.