Bošnjačko političko Neumlje

Mehmedović: Ne smije se dozvoliti izgradnja Pelješkog mosta koji će sprečavati BiH da bude pomorska zemlja

image

„Očigledno je da je, bar što se tiče BiH, bilo mnogo skrivenih radnji i aktivnosti, ili radnji od nekompetentnih ljudi. Jer, pitanje izgradnje Pelješkog mosta nije samo pitanje struke, nego je pitanje i politike“, smatra Mehmedović

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović je izjavio novinarima da BiH i Republika Hrvatska nisu ratificirale u svojim parlamentima sporazum o granici, a pitanje izgradnje Pelješkog mosta je zapravo pitanje svih pitanja za budućnost pristupa BiH otvorenom moru, prenosi dnevnik.ba
 
Po njegovim riječima, ni jedna od strana ne smije nikoga sprečavati kada je u pitanju pristup otvorenom moru, po pomorskom pravu.
 
„Prema tome, očigledno je da je, bar što se tiče BiH, bilo mnogo skrivenih radnji i aktivnosti, ili radnji od nekompetentnih ljudi. Jer, pitanje izgradnje Pelješkog mosta nije samo pitanje struke, nego je pitanje i politike“,  smatra Mehmedović.
 
On ističe da se ne smije dozvoliti izgradnja Pelješkog mosta koji će sprečavati BiH da bude i dalje pomorska zemlja, bar kada je u pitanju pristup otvorenom moru.
 
– Svi oni koji su vodili aktivnosti očigledno je da su pokušavali da za račun Hrvatske naprave neki sporazum. Zbog toga smo tražili da vidimo ko je uime BiH i kada pregovarao po pitanju izgradnje Pelješkog mosta – kazao je Mehmedović.
 
Zastupnik Damir Bećirović je izjavio novinarima da ni jedan parlament nije dobio potpunu informaciju sa dokumentacijom koja se tiče Pelješkog mosta.
 
– Postoje određene naznake da je, dok je bio ministar, Božo Ljubić potpisivao određene odluke koje se tiču Pelješkog mosta, a da nije imao uopće mandat Vijeća ministara, tako da je upitno sve ovo što se događa i sve ovo što dolazi sada iz nadležnog ministarstva, jer nikada nije došla prava informacija – ustvrdio je Bećirović.
 
S druge strane, napomenuo je on, nije utvrđena granica na moru između BiH i Hrvatske i nije utvrđen koridor za izlaz na more Bosne i Hercegovine.
 
– To je dovoljno pitanja o kojima bi trebalo raspravljati, napokon, i na ovoj sjednici koju očekujemo između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Vjerojatno će se desiti opet da će se raspravljati o nekim pitanjima koja nisu toliko bitna ni za jednu ni za drugu državu, a ostavit će da mi vodimo rasprave po parlamentima – kazao je Bećirović.

 

(TBT)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.