Banja Luka

Opozicija u RS-u predala prvu interpelaciju o teškom stanju u ekonomiji

image NSRS

Predstavnici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a predali su danas predsjedniku entitetskog parlamenta prvu interpelaciju kojom zahtijevaju raspravu o teškom ekonomskom stanju u tom bh. entitetu.

U tekstu interpelacije su 22 pitanja na koja Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, mora da odgovori u roku od 60 dana, nakon čega će biti stavljena na dnevni red parlamenta.
 
Pitaju Vladu zašto su propale tri banke, zašto je ukupan dug RS-a po stanovniku za 50 posto veći nego u Federaciji BiH, zašto je više penzionera nego radnika, zašto je dug zdravstva povećan za 10 puta u odnosu na četiri godine te zašto je životni standard pao za 35 posto…
 
Poslanik PDP-a Perica Bundalo je rekao da je ovo prvi put da se interpelacija koristi kao  mehanizam političke borbe kako bi se otvorila parlamentarna rasprava o jednoj od oblasti u RS-u.
 
Ovo je prva od pet interpelacija koju su pripremili SDS, PDP i NDP, a kako je naveo Glamočak, ukoliko izostane odgovor Vlade, ipak će rasprava o ovoj temi biti uvršena u dnevni red sjednice parlamenta. Smatra da je i moguće i da se postavi pitanje povjerenja Vladi RS-a, jer je “činjenica da se RS nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima”.
 
Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak optužio je Vladu RS-a da je zbog teškog ekonomskog stanja krenula i “krčmljenje” prirodnog bogatstva.
 
Prva interpeleacija je o ekonomskoj situaciji, druga će biti o javnim preduzećima, a zatim će uslijediti interpelacije o zdravstvu, demografskim pokazateljima i o korupciji i kriminalu.
 
Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.