Mirko Šarović

Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine miliona eura, čekamo saglasnost entiteta

image Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da se Vijeće ministara susreće sa opstrukcijama u usvajanju važnog dokumenta iz oblasti energetike, zbog čega svake godine BiH gubi desetine miliona eura IPA fondova.

"Nema dovoljno saradnje, rekao bih čak da ima opstrukcija u usvajanju ovog važnog dokumenta. Nadam se da ćemo u neko skorije vrijeme dobiti prijeko potrebna mišljenja. Ukoliko ih ne dobijemo, Bosna i Hercegovina će i u 2017. godini ostati bez IPA sredstava u energetici i ostat će bez sredstava u energetskom sektoru kroz platformu za Zapadni Balkan. Šteta zaista", kazao je Šarović.

Dodao je da je energetska strategija i dalje živa materija i da se nada da će uskoro proraditi svijest onih koji trebaju dati svoje mišljenje o zajedničkom dokumentu i da će Bosna i Hercegovina imati energetsku strategiju.

"Vijeće ministara je uradilo sve, ali ravnopravni učesnici su i entiteti a na njih čekamo u narednom periodu. Kroz IPA-u svake godine gubimo desetine miliona eura, jer ne možemo da apliciramo za sredstva IPA-e, za energetiku. Bosna i Hercegovina ima urađen početni draft državne strategije i to je dobra vijest. Ali, bez konačne saglasnosti od strane entiteta ne možemo povlačiti ova sredstva", poručio je Mirko Šarović.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Bosanska Posavina

Korparstvom se bavi još samo nekoliko porodica: Od pruća stvaraju čuda i ne daju da zanat zamre

Korparstvo je zanat u Bosanskoj Posavini star više od stotinu godina, a brojne porodice dugo su, izrađujući predmete od vrbovog pruća, imale posao na kućnom pragu i sigurnu egzistenciju. Ovi ljudi znali su od pruća isplesti korpe, ukrasne predmete, pa i namještaj - stolove i stolice za bašte.