Narodna skupština RS

Rudnik Ljubija ostaje u vlasništvu Mittala, ništa od prodaje izraelskoj kompaniji

image Narodna skupština RS

Poslanici u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske odbili su prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude (RŽR) "Ljubija" iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca.

Za je glasalo poslanika 39 , protiv 34, dok je suzdržanih bilo sedam poslanika.

Nakon dvodnevne rasprave odbijen je prijedlog Vlade RS da se "Ljubija" proda kompaniji "Israeli Investment Group" za 92 miliona KM. Osim ove kompanije svoju ponudu Vladi RS dostavio je i "Arcelor Mittal" koji je ponudio 63.6 miliona KM.

Klub poslanika PDP-a tražio je da se o ovoj tački poslanici izjasne prozivkom, što je i prihvaćeno većinom glasova, ali ovaj prijedlog nije ima potrebnu većinu glasova poslanika.

Protiv prodaje Ljubije "Israeli Investment Group" osim opozicije u Narodnoj skupštini RS poslanici DNS-a, koji inače čine vladajuću koaliciju sa SNSD i SP. Poslanici Kluba Domovina, kako su i najavili bili su suzdržani.

Raspravu su pratili i protesti radnika "Arcelor Mittala" iz Prijedora koji su tražili da se ne prihvati ponuda "Israeli Investment Group", jer bi kako kažu u tom slučaju njihova budućnost bila neizvjesna.

Radnici koji su kod zgrade Narodne skupštine RS štrajkovali glađu, pokušali su ući u prostorije skupštine kako bi pratili glasanje poslanika, ali ih je služba obezbjeđenja obavijestila da to ne mogu učiniti bez odobrenja nadležnih.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.