Sarajevo

Za kapitalne programe Općina Centar usmjerila još 10 miliona KM

image Foto: Arhiv

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je usvojilo rebalans budžeta u iznosu od 56.425.264 KM, što je do sada najveći iznos budžeta Općine Centar. Prvobitno je budžet iznosio 46.382.720 KM.

Razlika ovih sredstava od oko 10 miliona KM je najvećim dijelom usmjerena na kapitalne programe, a sredstva će biti usmjerena za obnovu i uređenje obrazovnih institucija, stambeno-poslovnih objekata, dječijih obdaništa, sanaciju klizišta, javnu rasvjetu, vodovod i kanalizaciju, gasifikaciju naselja, izgradnju kružnih tokova na saobraćajnicama, izgradnju novih saobraćajnica, te biciklističke staze Alipašina ulica-Betanija.

U okviru podrške mjerama aktivne politike zapošljavanja osigurano je 236.250 KM za dodjelu bespovratnih sredstava mladima za pokretanje vlastitog biznisa, 150.000 KM za sufinansiranje troškova doprinosa i poreza za godinu dana kao poticaj zapošljavanju mladih kod poslodavaca, te 150.000 KM za obuku za IT programere.

Osim toga, u budžetu je planirano i 100.000 KM za podršku stambenom zbrinjavanju mladih, te 150.000 KM za sufinansiranje postavljanja termo fasada odnosno ''utopljavanja'' stambenih zgrada.

Također su osigurana dodatna sredstva za pomoć socijalno ugroženim kategorijama i boračku populaciju, podršku nevladinom sektoru, kulturu, sport, donacije zdravstvenim ustanovama i drugo.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis

Admir Ganibegović, povratnik u Modriču: Živio sam u Njemačkoj, ali najljepši je rodni kraj

Admir Ganibegović se vratio u Modriču prije šesnaest godina, nakon što je početkom rata devedesetih godina morao napustiti svoj dom. Rat je proveo u izbjeglištvu u Njemačkoj, u Minhenu, a prve poratne godine proveo je u sarajevskom naselju Ilidža.