Gratz na vanrednoj sjednici Parlamenta

Bez plavog dizela i evropskih fondova prijeti potpuna propast poljoprivrede!

image Dennis Gratz

Federalni zastupnik Dennis Gratz zatražio je na današnjoj vanrednoj sjednici Parlamenta usvajanje Deklaracije za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini te nedvosmislenu podršku opstanku sela i potporu poljoprivrednicima. Gratz smatra da je državni prioritet da se kraja ove godine usvoji Strategija za ruralni razvoj i poljoprivredu Bosne i Hercegovine sa jasno utvrđenim dužnostima svih razina vlasti.

„Tražimo uvođenje mjera potrošnje goriva posebne namjene – plavog dizela te osiguranje dostupnosti plavog dizela za namjene u poljoprivredi i ribolovu do kraja ove godine. Do kraja godine moramo imati uspostavljenu Agencije za ruralni razvoj i osigurati put prema pretpristupnim fondovima Evropske unije za ruralni razvoj kroz izmjenu statusa i proširenje kapaciteta već postojećeg Ureda za harmonizaciju i koordinaciju plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju. Tražimo uspostavu mehanizma koordinacije i usklađivanja sistema poticaja za poljoprivredu i usklađivanje istih sa standardima Evropske unije“, dodao je Gratz.

„Moramo zaustaviti trendove u kojima cijele zajednice potpuno propadaju. Zatražili smo danas donošenje zakonskog okvira za ravnomjerni regionalni razvoj na razini entiteta, a koji će predvidjeti posebne mjere podrške i utvrđivanja statusa nerazvijenih jedinica lokalne samouprave. Naša stranka je organizovala razgovore sa stanovnicima manjih gradova širom zemlje, problemi su svugdje isti, a Vlada se pravi kao da ne postoje”, napominje Gratz.

„Upravljanje šumskim resursima, učešće lokalne zajednice u raspodjeli sredstava za zaštitu okoliša, efikasno provođenje politika energetske efikasnosti, to su sve pitanja koja trebaju biti prioritet ove Vlade, ali o tome se ne priča. Današnja vanredna sjednica o poljoprivredi je još jedno upozorenje. Vrijeme je da zaštitimo poljoprivrednike i ljude koji žive od svojih ruku i svog rada. Ukoliko reakcije ne bude, tražit ćemo smjenu ministra poljoprivrede i odgovornost Vlade“, zaključio je zastupnik Gratz, istakavši potrebu nastavka rada na vanrednim sjednicama kojima će opozicija skrenuti pažnju medija i javnosti na stvarne probleme u zemlji.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.