Radnici "Mitala" stigli u Banjaluku

NSRS: Nastavljena rasprava o prodaji Ljubije, oko zgrade pojačano prisustvo policije

image Foto: Anadolija

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske jutros su u 10 časova nastavili raspravu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude (RŽR) "Ljubija" iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca, a oko skupštine zgrade primjetno je povećano prisustvo policije, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada RS odlučila se za prodaju RŽR Ljubija kupcu "Israeli Investment Group" za 92 miliona KM, čemu se protive radnici Arcelor Mittala iz Prijedora jer smatraju da akcije treba prodati "Arcelor Mittalu" za 63,6 miliona KM, pošto se ova kompanija pokazala kako dobar poslodavac.

Prekoputa zgrade Narodne skupštine RS danas su sedmorica radnika "Arcelor Mittala", petorica koji štrajkuju glađu i dvojica koja su došla u znak podrške kolegama.

Milanko Stojnić, predsjednik Sindikalne organizacije "Arcelor Mittal Prijedor", koji sa radnim kolegama štrajkuje glađu rekao je da će na ovom mjestu ostati sve dok se ne završi glasanje u Narodnoj skupštini, a poslije glasanja će odlučiti o daljim koracima.

"Tražimo da se akcije ne prodaju na ovakav nečin nego da se otklone sve nedoumice o budućnosti u saradnji sa ekspertima rudarske, pravne i ekonomske struke", rekao je Stojnić.

Na pitanje da li radnici planiraju još nešto osim ovog štrajka, obzirom da se oko zgrade skupštine nalazi više policajaca nego obično Stojnić je rekao da iako nema zvanične informacije, čuo je da se u Prijedoru okupljaju radnici i planiraju dolazak u Banjaluku. Prema nezvaničnim informacijama oko 150 radnika stiglo je nadomak Banjaluke, a najvjerovatnije će protestom izraziti nezadovoljstvo u parku Mladen Stojanović.

Prodaji Ljubije "Israeli Investment Group" protivi se opozicija, te stranka DNS, čijih pet poslanika inače čini vladajuću koaliciju u Narodnoj skupštini RS. Neizvjesno da li će vladajuća koalicija imati dovoljno poslanika koji će podržati prodaju.

Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.