Narodna skupština RS

Prekinuta rasprava o prodaji 'Ljubije', nastavak danas

image Arhiv

Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o odluci Vlade RS o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ prekinuta je sinoć, a nastavak je zakazan za danas.

Tokom višesatne polemike suprostavljene strane u vezi s tom tačkom nisu 'pomirile' stavove.
 
SNSD je zagovarao prodaju „Ljubije“ firmi “Israeli investment group“ kao dobru ponudu, dok su u DNS-u, iako su u koaliciji s SNSD-om, protiv, kao i opozicija u Narodnoj skupštini RS-a, dok iz Koalicije „Domovina“, čiji glasovi bi mogli biti presudni, zasad nisu učestvovali u raspravi.
 
Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je ponovo ukazao da je ugovor o zajedničkom preduzeću „Ljubije“ i „Mittala“ iz 2004.godine bio štetan i da je sklopljen u vrijeme sadašnje opozicije, a radnike „Mittala“ je podsjetio na stav “Israeli investment group“ da će biti zaštićeni, ukoliko paralement potvrdi prodaju osnovnih akcija „Ljubije“.
 
Duško Ivić iz DNS-a je rekao da cijela prijedorska regija zavisi od rudnika „Ljuboja“, te da je „ArcelorMittal“, kako je naveo, daleko od idealne kompanije, ali ispunjavaju sve obaveze prema radnicima i RS-u, a rekli su da ne žele da sarađuju s “Israeli investment group“, jer smatraju da nemaju iskustva u rudarstvu i da bi mogli zatražiti međunarodnu arbitražu.
 
Za SDS je loš projakat Vlade RS-a, koja je priznala da proteklih godina nije s „Mittalom“ uspjela da se dogovori o funkcioniranju zajedničkog preduzeća „Ljubije“ i „Mittala“.
 
Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče tu tačku dnevnog reda, ali iz vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u "Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.
 
Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.
 
“Israeli investment group“ponudila je za akcije "Ljubije“ 92 miliona KM, a "ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

 

(FENA)
 

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.