"Jedan pojas, jedan put"

Šarović u Pekingu s vodećim kompanijama zainteresovanim za investiranje u BiH

image Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nastavio je danas u Pekingu, gdje učestvuje na forumu na visokom nivou "Jedan pojas, jedan put", intenzivne razgovore sa kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju i investiranje u Bosnu i Hercegovinu.

Kako bi se podržali napori Autoputeva Republike Srpske za finansijsku podršku autoputu Glamočani-Mliništa, Šarović se sastao sa predsjednikom Exim banke Liu Liangeom, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Riječ je o vodećoj kineskoj državnoj banci, a razgovaralo se o podršci ove moćne finansijske institucije za više energetskih i infrastrukturnih projekata u BiH.

Sa Ding Yanzhangom, predsjednikom kompanije Gezhouba, jedne od vodećih kompanija za izgradnju energetskih objekata, Šarović je razgovarao o završetku pregovora o izgradnji termoelektrane Tuzla, blok 7.

Zajednički je konstatovano da svi preostali neriješeni detalji iz ugovora o izgradnji ovog značajnog energetskog objekta trebaju biti finalizovani u naredna tri mjeseca.

Takođe, Šarović sastao se i sa predsjednikom kompanije CCSEDC (China construction sixth engineering division corporation) Wang Weidongom, kompanije specijalizovane za izgradnju putne i željezničke infrastrukture, koja se, od 500 svjetskih kompanija iz ove oblasti, nalazi na 27. mjestu.

Veoma sadržajni razgovori obavljeni su i sa kompanijom Powerchina. Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa podsjećaju da je tokom boravka na svjetskom ekonomskom forumu Šarović, u ime Bosne i Hercegovine, potpisao Sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma.

Potpisivanjem sporazuma, BiH je i formalno postala dio istorijskog projekta "Jedan pojas, jedan put" u kome je Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi eura.


Biznis.ba / AA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.