Željka Cvijanović

Zahvalnost Rusiji zbog isplate klirinškog duga u novcu

image Željka Cvijanović

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je u Njujorku sa vršiocem dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama Petrom Iljičevim o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u RS, BiH i regionu, te dešavanjima na međunarodnoj sceni u svjetlu sigurnosnih izazova.

Cvijanović je izrazila posebnu zahvalnost na mogućnosti da se na sjednicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija prilikom rasprava o BiH, posredstvom predstavnika Ruske Federacije čuju i autentični stavovi RS-a, kao i na velikom nivou političkog razumijevanja za dejtonsku poziciju BiH i RS, saopćeno je danas iz entitetske vlade.

Naglasila je i da su tradicionalno dobri odnosi RS-a i Ruske Federacije pravi primjer partnerstva u kojem nema političkih uslovljavanja i gdje je otvoren prostor za ekonomsku saradnju, istakavši da je Rusija veliki prijatelj srpskom narodu sa kojim dijeli mnoge vrijednosti i sa kojim je u mnogim iskušenjima bila na istoj strani.

Izrazivši zahvalnost zbog odluke Ruske Federacije u vezi sa isplatom klirinškog duga u novcu, Cvijanović je tokom sastanka u Njujorku upoznala Iljičeva i sa sadržinom novog izvještaja RS-a Vijeću sigurnosti UN koji će uskoro biti upućen na adrese svih relevantnih subjekata.

Na sastanku je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja između RS-a i Ruske Federacije izuzetno dobra, te da je i u budućnosti treba jačati u svim pravcima.

Razmijenjena su mišljenja i o sigurnosnoj situaciji na globalnom nivou, te istaknuto da je za uspješnu borbu protiv terorizma neophodno međunarodno povezivanje policijskih institucija, razmjena informacija i iskustava koje predstavljaju uzajamni interes, te zajednička saradnja svih progresivnih snaga na suzbijanju sigurnosnih prijetnji.

Cvijanović je Iljičevu uručila plaketu Vlade RS-a, u znak zahvalnosti, kako je saopćeno, za podršku koju Ruska Federacija pruža RS-u u očuvanju njenog međunarodnog položaja.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.