Politika

"Ukoliko zapne na nivou BiH": RS će implementirati svoj zakon o popisu

image

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je da će, ukoliko propadne zakon o popisu stanovništva koji stoji više od godinu dana u parlamentu BiH, RS morati da implementira svoj doneseni zakon...

...On je naveo da postoji mali pozitivni pomaci u Parlamentarnoj skupštini BiH kada je riječ o zakonu o popisu, jer se čini da postoji mogućnost za kompromis oko famoznog člana 48, koji govori o primjeni rezultata popisa.

 

"Ukoliko se na tom članu postigne sporazum onda bi planirana značajna sredstva za popis mogla biti povučena od EU ili nekog slično i bio bi popis na nivou cijele BiH, koji se ne bi sudarao sa takvom vrstom problema sa kojom bi se sudarao popis u RS", rekao je Radojičić.

 

On je podsjetio da je dva puta produžavan rok za popis stanovništva u RS u namjeri da se planirana velika sredstava, koja treba utrošiti za popis utroše na optimalan način, a to bi bio popis u cijeloj BiH.

 

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković rekla je danas novinarima u Banjaluci da je Zavod uradio ogroman posao na pripremi popisa u RS, ali da se nije smio niti htio upuštati u obučavanje popisivača kojih treba više od deset hiljada za popis u RS.

 

"Iskreno, i zaključak Narodne skupštine RS koji kaže da, ukoliko ne bude se postigao dogovor na nivou BiH do 1. septembra, treba u RS to obaviti do kraja novembra ove godine, pomalo je neizvodljiv i nepraktičan jer ne možete za taj mjesec ili dva uradite sav posao koji se zahtijeva za taj period", rekla je Čičkovićeva.

 

 

 

(Vijesti.ba/Srna)

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.