Emina Abrahamsdotter

Nacrt Zakona o štrajku otežava radnicima organizovanje štrajka

image Emina Abrahamsdotter

Emina Abrahamsdotter, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista Socijaldemokratske partije BiH (FSA), tvrdi da strukturalne reforme, pod nazivom Reformska agenda, istrajno nastavljaju urušavati položaj radničke klase, saopćeno je danas iz SDP-a.

Najbolji dokaz tome, tvrdi ona, je novi Nacrt zakona o štrajku u FBiH, koji je bio i tema nedavno održanog Okruglog stola, u organizaciji FSA SDP BiH.

- Prava radnika i njihova sudbina ostaju u drugom planu. Vlada ostaje potpuno neosjetljiva na klasno pitanje, tešku materijalnu situaciju radnika i radnica i nemogućnost radničkog učešća u odlučivanju i u raspodjeli dobiti. Ovaj put je riječ o radničkom pravu na štrajk, kao jednom od prava zasnovanog na slobodi udruživanja. Ovo fundamentalno ljudsko pravo je preduslov borbe za društvenu pravdu i temelj demokratije - kazala je Abrahamsdotter.

Nacrt Zakona o štrajku, navodi, otežava radnicima organizovanje štrajka.

- To je suprotno Deklaraciji o fundamentalnim principima na radu, koju je usvojila Međunarodna organizacija rada 1998. godine, a koja je obavezujuća za Bosnu i Hercegovinu. Ova Deklaracija obavezuje našu državu da poštuje, promoviše i provodi sve temeljne principe na radu. Jedan od tih principa je sloboda udruživanja na kojoj se zasniva radničko pravo na štrajk. Prema novim prijedlozima ovog zakonskog teksta, procedura organizovanja štrajka je komplikovana i dugotrajna. Na primjer, od trenutka dostavljanja odluke o štrajku do samog štrajka, uključujući i velike pripreme za štrajk, potrebno je oko 60 dana. U firmama gdje nema sindikata odluku o pokretanju štrajka može donijeti više od polovine radnika što obesmišljava ulogu sindikata. Uz to organizatori štrajka će morati moći angažovati stručne timove pravnika da bi ispoštovali propisane procedure i zadatke npr. poštivanje odredbi vezanih za imenovanje mirovnih i arbitražnih tijela. Takav luksuz većina sindikata ne može sebi priuštiti - kaže Abrahamsdotter.

U toku je javna rasprava o nacrtu ovog Zakona. Forum sindikalnih aktivista i aktivistica SDP BiH je u saradnji sa Klubom zastupnika u parlamentarnom FBiH je analizirao tekst nacrta, a kroz Okrugli sto članovi i članice su učestvovali u raspravi i dali svoj doprinos, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.