Investicije

BiH I Slovenija planiraju zajednički nastup u Libiji

image Građevinski radnici

Početkom decembra u Ljubljani će zasjedati Prva mješovita komisija za privrednu saradnju BiH i Slovenije, koju će voditi predsjednici vlada dviju država. Unutar Komisije su već osnovane radne grupe za poljoprivredu, ishranu i za energetiku, a na nedavno ...

... održanom Okruglom stolu u Ljubljani data je inicijativa za osnivanje radne grupe za građevinarstvo.

U projekat povezivanja građevinskih preduzeća iz BiH i Slovenije, prema izraženim željama, bilo bi u prvoj fazi uključeno po deset građevinskih preduzeća iz dvije države, a kasnije i više.

Savjetnica za privredu u Ambasadi BiH u Ljubljani Amra Kosović je na savjetovanju rekla, da je i bosanskohercegovačko građevinarstvo nakon perioda konjukture prošle godine ušlo u krizu iz koje traži izlaz, a jedna od značajnih mogućnosti je nastup na trećim tržištima posebno u arapskim zemljama.

U Libiji već radi 17 građevinskih preduzeća iz BiH, dok se građevinska preduzeća iz Slovenije teško probijaju na to tržište, a zajednički nastup sa firmama iz BiH bi im mogao otvoriti vrata u ovu državu. U slovenačkim građevinskim preduzećima danas radi oko 43 odsto stranaca od kojih je oko 70 odsto radnika iz BiH, pišu Poslovne novosti.

Slovenačka građevinska preduzeća su prošle godine izvršila radova u BiH za 43,4 miliona eura, a pretprošle za 31,4 milion eura. Ove godine će vrijednost radova biti manja nego prošle godine, ali još uvijek malo veća nego pretprošle.

Na savjetovanju je, također, upozoreno da države previše dugo odlažu usvajanje međudržavnih sporazuma posebno u sferi zapošljavanja i socijalne zaštite zaposlenih, što bi ojačalo privrednu saradnju i olakšalo protok radnika.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Veliki uspjeh

Selma Porović među 13 mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine

Stomatologinja i direktorica škole "Ian Donald" u BiH Selma Porović postala je članica Svjetske akademije perinatalne medicine, odjeljenja mladih naučnika koje ima 13 članova iz cijelog svijeta.