Prodaje se nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita

FOTO: Za vilu od 50 miliona dolara zainteresirano šest kupaca

image Foto: Agencije

Jedna od posljednjih rezidencija iz zlatnog doba Njujorka, nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita nakon pokušaja atentata 1963. godine, rezidencija srbijanskog ambasadora u Ujedinjenim narodima, prodaje se za 50 miliona dolara, a navodno je za ovu vilu zainteresirano šest kupaca.

Električni lift

Vila ima šest spratova, 18 soba i šest kupaonica, a u podrumu se nalazi vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koja su još u funkciji. U luksuznoj rezidenciji sačuvano je skoro sve, uključujući i zlatne lustere, mermerne stepenice, pa čak i štednjak iz 1905. godine.

Nakon godina pregovora, predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije postigli su dogovor o prodaji te luksuzne rezidencije, koja zjapi prazna od ranih devedesetih. Novac od prodaje ove luksuzne građevine trebale bi podijeliti sve države bivše Jugoslavije.

Skriveni sprat

Vila je izgrađena 1904. godine, a prvi vlasnik bio je guverner Rod Ajlenda, a rezidenciju je 1925. kupila Emili Vanderbilt (Emily) za 450.000 tadašnjih dolara. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Jugoslavija je 1947. godine kupila rezidenciju od Vanderbiltovih za 300.000 dolara.

Decenijama je služila kao službena rezidencija jugoslavenskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima, a još nosi tragove Hladnog rata. Skriven je čitav jedan sprat i ograđen metalnim Faradejevim kafezom kako bi spriječili prisluškivanje telefonskih razgovora. Nakon pokušaja atentata na Tita 1963. godine, jugoslavenski maršal sakrio se upravo u tu rezidenciju, iza debelih neprobojnih prozora.

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst

Image galleryPriča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.