Višemilionski biznis

Hollywood se sve više okreće Bogu

image

Marilyn Monroe jednom je opisala Hollywood kao mjesto "gdje će vam platiti tisuću dolara za poljubac, a 50 centi za dušu". Izgleda da to više nije tako.

Filmovi s vjerskom tematikom snimaju se više nego ikada u povijesti. Iz zapećka u kojem su proboravili veći dio prošlog stoljeća prerasli su u višemilionski biznis.

"Filmove temeljene na vjeri možete mirno svrstati u one žanrove koji će donijeti zaradu na blagajnama", kaže filmski analitičar Paul Dergarabedian.

Ali ističe i jedan preduvjet.

"Ne možete samo banuti u sobu direktora studija i reći 'vjerski filmovi odlično idu, hajdemo i mi snimiti jedan'. Oni moraju biti autentični. U suprotnom, vjernici će znati da to nije ono pravo", rekao je Dergarabedian.

U većem dijelu povijesti američke filmske industrije, snimio bi se pokoji vjerski film godišnje. Od konca 1990-ih ta je tema, međutim, doživjela veliku ekspanziju, a sada ih gotovo u kina stiže nekoliko mjesečno.

Razlika je u tome što se u novije doba izbjegavaju epske biblijske drame, a snimaju se moderne, suvremene priče s vjerskom tematikom.

"Porast možemo zahvaliti tome što su producenti i distributeri napokon shvatili što religiozna publika želi gledati", objašnjava Dergarabedian.

Ovoga su tjedna među deset najgledanijih filmova u Americi bila dva s vjerskim sadržajem.

Tako je kršćanska biografska drama "I Can Only Imagine" s Dennisom Quaidom na impresivnom trećem mjestu i zaradom od 38 milijuna dolara u samo dva tjedna.

Na osmom mjestu je film "Pavao, apostol Kristov" u kojem jednu od sporednih uloga ima Jim Caviezel, koji je igrao Isusa u "Pasiji" Mela Gibsona 2004. godine.

"Pasija" je najisplativiji vjerski film u povijesti sa 600 milijuna dolara zarade i upravo su u tijeku pregovori o snimanju nastavka.


Biznis.ba / HINA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.