Prvi Bosanac ikad uvršten

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva na Forbesovoj listi lidera "30 ispod 30"

image

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović uvršten je na listu mladih lidera "30 ispod 30" magazina Forbes.

"Čast mi je što me je Forbes uvrstio na njihovu listu mladih lidera, "30 ispod 30". Dao sam doslovno sve što sam mogao da Muzej ratnog djetinjstva bude vrhunski proizvod i zadovoljstvo je da je moj rad prepoznat čak i na ovom nivou. Posebna mi je čast što sam prvi Bosanac ikad na Forbesovoj listi. Uvijek sam se pitao da li je uopće moguće biti globalno konkurentan u bilo čemu iz male zemlje u razvoju, a ovo Forbesovo priznanje mi vraća nadu da jeste.  Želim podijeliti ovo priznanje sa svojim timom u Muzeju ratnog djetinjstva. Hvala vam za predan rad, podršku i prijateljstvo.  Također želim zahvaliti najbližim ljudima oko sebe za ljubav i podršku koju su mi davali godinama. Hvala za sve", kazao je Halilović.

Jasminko Halilović rođen je 1988. godine u Sarajevu. Magistar je finansijskog menadžmenta te osnivač i predsjednik Udruženja Urban . Osnivač je Muzeja ratnog djetinjstva i autor više knjiga. Muzej ratnog djetinjstva temelji se na knjizi Djetinjstvo u ratu koja je objavljena 2013. godine. Knjiga je specifična po tome što okuplja preko 1000 kratkih sjećanja (dužine SMS poruke) od isto toliko ljudi koji su bili djeca u ratu. Eksponati Muzeja ratnog djetinjstva su raznoliki, od pisama i fotografija do komada odjeće ili čak baletnih šlapica. U  kolekciji trenutno ima preko 4000 eksponata iz BiH te preko 50 eksponata djece izbjeglica iz Sirije.

Podsjećamo, Muzej ratnog djetinjstva u decembru prošle godine je dobio muzejsku nagradu Vijeća Evrope u programu Evropski muzej godine.

Biznis.ba / Vijesti.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.