U 2017. godini

Muzeji i arheološka nalazišta u Italiji od prodatih ulaznica zaradili 200 miliona eura

image

Muzeji i arheološka nalazišta u Italiji su u protekloj godini privukli više od 50 miliona posjetilaca, a ministar kulturnog naslijeđa i djelatnosti u turizmu Dario Franchescini kaže da je vrijednost prodatih ulaznica dostigla vrijednost od skoro 200 miliona eura.

Prema statistikama, pet najposjećenijih spomenika kulture su: Colosseum (više od 7 miliona), Pompeji (3,4 miliona), Uffizi (2,2 miliona), Galerija Akademija iz Firence (1,6 miliona) i Anđeoska tvrđava u Rimu (1,1 milion), dok su Lazio, Campania i Toskana tri najpopularnije regije.

Franchescini je naglasio da je broj posjetilaca u posljednje četiri godine porastao za 12 miliona, dok su prihodi porasli za 70 miliona eura. U poređenju sa 2016. godinom zabilježeno je povećanje od 5 miliona posjetilaca, a zarada od prodaje ulaznica veća je za 20 miliona eura.

No, svi ovi pozitivni rezultati nisu utjecali na peticiju koja osporava Franchescinijeve reforme, a koju je 3. januara potpisalo 80 kustosa, historičara umjetnosti i akademika.

"Vođeni isključivo zaradom, u kulturnim prostorima organiziraju vjenčanja, gozbe, mature, proslave, kao i brojne izložbe koje nemaju nikakve veze s historijom tih prostora. Temeljna greška je tvrdnja o zaradi kulturnim dobrima. Novac je zarađen turizmom, jer su posjetioci privučeni historijskim dobrima i pejzažnim atrakcijama", naveli su kustosi, akademici i historičari umjetnosti.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.