Uložili novac 2013.

Blizanci od kojih je Zuckerberg ukrao ideju za Facebook postali prvi bitcoin milijarderi

image Foto: AFP

Braća blizanci Cameron i Tyler Winklevoss koji su optužili Marka Zuckerberga za krađu ideje o Facebooku, postali su prvi bitocoin milijarderi.

Njih dvojica su tužili Zuckerberga 2009. godine te su nagodbom dobili 65 miliona dolara od kojih su 14 miliona investirali u bitocin 2013. godine. To je tada činilo jedan posto cjelokupne valute bitcoin koja je bila u prometu.

Od tada je vrijednost digitalne valute povećana na više od 10.000, zbog čega su 36-godišnja braća postali milijarderi. Oni su nedavno za ovu kriptovalutu kazali kako je bolja od zlata. Bitocin dijeli devet istih temeljnih osobina kao zlato, uključujući nestašicu, izdržljivost i prenosivost, ali sve vrijeme pobjeđuje zlato.

"Bitcoin je potencijalno najveća društvena mreža od svih", rekao je Tyler 2016. godine.

Za bitocin su saznali kada su bili na odmoru na Ibizi 2012. godine, a 2015. godine su na tržište lansirali digitalnu valutu poznatu kao gemini koja omogućava investitorima da kupuju, prodaju i skladište bitcoin.

Uprkos špekulacijama finansijskih eksperata koji su prognozirali krah ove valute, bitocin je oborio rekord kada mu je vrijednost prešla 10.000 dolara.

"Sjećam se da su i za Facebook govorili da je privremen. Gledali smo ovaj film s Facebookom. Sada osjećamo kao da smo u istom filmu, samo je različita postava glumaca", rekao je Tyler za Financial Times.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.