Albinen

Idilično švicarsko selo razmatra prijedlog o plaćanju 60.000 eura porodicama koje žele doseliti

image Foto: Myswitzerland.com

Stanovnici malog sela na jugozapadu Švicarske trebaju glasati o prijedlogu da se strancima za selidbu u selo ponudi novac. Prijedlog je uslijedio nakon egzodusa iz Albinena u posljednjih nekoliko godina. Mnoge kuće u selu koje se nalazi u blizini Leukerbada u Valaisu trenutno se koriste samo za odmor.

Nedavno su selo napustile tri porodice, a zbog gubitka osam učenika lokalna škola je zatvorena.

Porodicama koje odluče kupiti kuću ili izgraditi novu u selu bit će, ukoliko lokalno stanovništvo prihvati prijedlog, ponuđeno 19.000 funti (21.427 eura) po odrasloj osobi i 7.600 funti (8.571 eura) po djetetu. To znači da bi jedna četveročlana porodica za selidbu u selo mogla dobiti 53.000 funti (59.772 eura).

Međutim, uslov je da potencijalni stanovnici budu mlađi od 45 godina i da u selu ostanu najmanje deset godina, a da kuća koju kupuju ili grade bude vrijedna najmanje 200.000 funti (225.555 eura) te da bude njihov primarni dom.

Selo bi novim stanovnicima plaćalo iz fonda koji godišnje iznosi 100.000 franaka (85.770 eura). Novinaska agencija ATS je napisala da bi zajednica imala koristi kada su u pitanju povrat poreza i ugovor o izgradnji.

"To je ulaganje u budućnost", napisao je ATS.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.