Guardian

Hamilton izbjegao plaćanje poreza na avion od 17 miliona funti

image

Dokumenti nazvani Paradise Papers otkrivaju da je šampion Formule 1 Lewis Hamilton izbjegao plaćanje poreza na privatni avion vrijedan 17 miliona funti.

Britanac Lewis Hamilton, koji je jedan od najbogatijih ljudi iz svijeta sporta, izbjegao je plaćanje poreza u Evropi na njegov privatni avion korištenjem šeme na Otoku Man (Isle of Man), a sada je istragu o tome pokrenula institutacija britanske vlade HM Revenue and customs.

Računovodska firma EY i advokatska kuća Appleby su pomogle Hamiltonu i drugim klijentima da uspostave biznise putem kojih su iznajmljivali svoje avione od sebe samih.

Dva pravna eksperta su pregledala šemu te su zaključili da ona ne slijedi evropska pravila.

Nakon što ju je kontaktirao Guardian, vlada s Otoka Man je pozvala britanski ured za porez, koji će ovog mjeseca anlizirati 231 slučaj povrata poreza privatnim vlasnicima aviona od 2011. godine. Radi se o milijardu dolara poreza.

Hamilton je rekao da je zadužio advokata da provjeri njegove poslove, a on mu je navodno rekao da je sve po zakonu. Dodao je da je radio prema savjetima profesionalca te da nije vodio računa o svojim poslovima.

Britanac je dobio povrat poreza od 3,3 miliona funti, a njegovi advokati tvrde da nije korektno reći da vozač Formule 1 nije plaćao porez na sve svoje aranžmane.

Danas postoje legitimne šeme za izbjegavanje poreza, koje nisu ilegalne. Ništa ne ukazuje na to da je Hamilton direktno umješan u kreiranje šeme korištene za njegov avion. On je tražio profesionalni savjet i samo ga je slijedio, navodi Guardian.

Međutim, eksperti kažu da je šema pomogla Hamiltonu da izbjegne porez koji bi inače morao platiti.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.