Milanski vrhunski modni dizajner

Giorgio Armani: Šta uraditi sa 80 miliona eura dividende

image Giorgio Armani

Milanski vrhunski modni dizajner Giorgio Armani isplatio je sebi posebnu dividendu od 80 miliona eura. Ovo je novina, budući da je do sada, stalno rastući profit uvijek bio namijenjen rezervama.

Ono što 83-godišnji modni dizajner želi da napravi sa svojom posebnom dividendom je u zvijezdama. Cirkulišu glasine kako želi luksuznu vilu i vinariju na ostrvu Pantelleria.

Giorgio Armani, koji je osnovan sedamdesetih godina, postao je kult u svijetu mode zbog svoje casual elegancije.

Italijanski modni gigant takođe ima i finansijski rezultat. Kompanija nema obaveze prema bankama i ima likvidnost od gotovo 800 miliona eura. Iako je prodaja u prošloj godini smanjena za pet odsto na 2,5 milijardi eura, profit je porastao za 12,5 odsto na 271 milion eura. Prodajna marža se može pripisati slabijem rastu u Kini, terorizmu u Evropi i generalnoj promjeni ponašanja u kupovini.

Stoga želi da promijeni strategiju i smanji brojne etikete koje su uspješno plasirane u posljednjih nekoliko godina. Navodno ostat će samo tri brenda: Giorgio Armani, Emporio Armani i Armani Exchange. Dzins i Armani Collezioni bit će uključeni u Emporio Armani.

Zbog promjene strategije, samo prošle godine operativni troškovi porasli su za 85 miliona eura.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Vozač ratraka

Nihad Rezibegović godinama uređuje staze na Bjelašnici: Ovaj posao zahtijeva hrabrost i iskustvo

Kada žičare stanu i ljubitelji zimskih sportova odu da se ugriju i odmore, onda na padine Bjelašnice dolazi sasvim drugačija ekipa. Umjesto da skijaju, oni ratrakom pripremaju staze za skijaše. Imali smo privilegiju provozati se i "urediti" jednu stazu s Nihadom Reizbegovićem, iskusnim uposlenikom preduzeća ZOI'84 i šefom baze.