Marsa Al Arab

VIDEO / Novi megaprojekt u Dubaiju: 1,7 milijardi dolara za dva nova umjetna otoka

image

Dubai planira uložiti 1,7 milijardi američkih dolara u projekt nasipanja dva umjetna otoka sa obje strane luksuznog hotela Burj Al Arab.

Novi megaprojekt nosi naziv Marsa Al Arab i podrazumijeva gradnju odmarališta koje bi trebalo povećati broj posjetilaca Ujedinjenih Arapskih Emirata na 20 miliona godišnje. Sve ovo je priprema za svjetsku izložbu World Expo koja će se 2020. godine održati u Dubaiju.

Gradnja dva nova umjetna otoka treba početi u junu ove godine, a završetak je planiran krajem 2020.

Dubai Holding je u nedjelju objavio planove gradnje, a događaju je prisustvovao šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer UAE, kao i vladar Dubaija.

Marsa Al Arab će se prostirati na površini od oko 370.000 m2 i njime će se dosadašnjoj obali dodati 2,2 kilometra plaže. Jedan otok će biti posvećen zabavi i porodičnom turizmu, dok će drugi biti mjesto luksuznog odmarališta.

Novi ambiciozni projekt obuhvatat će i privatnu marinu, klub jahti, rekreativne atrakcije, restorane i kafiće, heliodrom, hotel, ogromni prodajni prostor i 300 apartmana s pogledom na more.

Stambeni otok će se nalaziti lijevo od poznatog umjetnikog otoka Burj Al Arab Jumeirah i ponuditi 140 luksuznih vila.

Nije objavljeno kako će se projekt finansirati.Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Tradicija od 1869.

Zadruga Livač u blizini Banje Luke dnevno proizvede 100 kg trapista po "tajnoj recepturi"

Jedna od mnogih asocijacija na pomen imena Banje Luke je, bez ikakve sumnje, i čuveni sir trapist, s recepturom koju su u grad na Vrbasu donijeli katolički redovnici, pristigli ovdje još 1869. godine i osnovali samostan Marija Zvijezda, a potom kroz proizvodnju sira, piva, sukna i drugih artikala predstavljali privredni zamajac ovog dijela Bosne i Hercegovine.