Zara ostvarila rekordnu prodaju

Zbog odličnog poslovanja Zare vlasnik će dobiti 1,26 milijardi eura

image Amancio Ortega

Amancio Ortega, osnivač i najveći dioničar u španskoj tekstilnoj kompaniji Inditex i vlasnik modnog lanca Zara, dobit će 1,26 milijardi eura u dividendama, nakon što je Zara ostvarila rekordnu prodaju prošle godine.

Predstavnici Inditexa rekli su kako će dioničarima plaćati 0,68 funti po dionici. Ortega dosad kroz dvije kompanije, Pontegadea Inversiones i Partler, posjeduje skoro 60 posto Inditexa, prenosi Guardian.

U njegovom su vlasništvu, osim Zare, i modne kuće Massimo Dutti i Pull&Bear. On je četvrti najbogatiji čovjek na svijetu i najbogatiji čovjek u Evropi. Nalazi se odmah poslije Billa Gatesa, Warrena Buffetta i Jeffa Bezosa na Forbesovoj listi milijardera.

Kompanija Inditex izvijestila je da je njena prodaja porasla za deset posto u 2016. godini, nakon što je uložila 1,4 milijarde eura za unapređenje njenih skladišta i tehnologije, otvorenje novih prodavnica i online proširenje. Prodaja je porasla na tržištima širom svijeta.

Inditex sada ima više od 7.000 trgovina u 90 zemalja. Ova kompanija ima ukupno osam brendova i to Zara, Pull & Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Zara Home i Uterque. Najnovije trgovine Inditex je otvorio u Vijetnamu, Novom Zelandu, Paragvaju, Arubi i Nikaragvi.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.