Nakon 86 godina rada

Zatvara se jedan od najuglednijih svjetskih hotela

image The Waldorf Astoria

Zbogom velebno predvorje u stilu art decoa, slavne osobe na koje ste mogli naići u dizalu njegova "tornja": Waldorf Astoria, legendarni njujorški hotel među najuglednijima na svijetu zatvara se nakon 86 godina rada.

Od Marilyn Monroe do Grace Kelly, od američkog predsjednika Herberta Hoovera (1929.-1933.) do Baracka Obame (2009.-2017.), preko svih čelnika na planetu koji su ondje odsjedali tijekom godišnje Opće skupštine UN-a: zdanje otvoreno 1. listopada 1931. na Park Aveniji u srcu Manhattana vidjelo je kako u njegovim probranim sobama i luksuznim zahodima (u art deco stilu sve do ručki na vratima) prolazi izvanredna lista slavnih i moćnih iz čitavog svijeta.

Nakon 86 godina, hotel s više od 1400 soba u kojem je izmišljena 24-satna posluga u sobu, najveći na svijetu u doba otvaranja, sprema se za veliko renoviranje. Kineska osiguravajuća tvrtka Anbang koja ga je otkupila od lanca Hilton 2014. za 1,95 milijardi dolara, pokreće velike radove renoviranja od 1. ožujka koji bi trebali trajati najmanje dvije godine.

Nije poznat službeni plan, ali bi se velik dio hotela trebao pretvoriti u luksuzne apartmane, isplativije, s nizom trgovina u prizemlju, prepuštajući hotelskom dijelu samo mali dio, prenosi Hina.

Upisano od 1993. na listu spomenika obilježja grada poput Empire State Buildinga ili Brooklyn mosta, pročelje nije u opasnosti. No, unutrašnjost nije zaštićena i neki brinu da će velika plesna dvorana ili ulazni mozaik zauvijek nestati usprkos obećanjima Anbanga da će raditi zajedno s odgovornima za baštinu.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.