Kinezi investiraju u Hollywood

Paramountu milijarda dolara za nove filmove

image

Američka filmska kompanija Paramount Pictures osigurala je milijardu američkih dolara keša od dvije kineske kompanije, piše BBC.

U okviru dogovora Shanghai Film Group i Huahua Media finansirat će u naredne tri godine četvrtinu Paramountovih filmova.

Ovoj firmi u vlasništvu Viacoma investicije će pomoći u finansiranju budućih projekata i rastu studija, a na taj način će se probiti i na ogromno kinesko tržište, drugo po veličini na svijetu.

Detalji ugovora precizirani su još u novembru prošle godine kada je izvršni direktor Paramounta Brad Grey boravio u Šangaju.

Shanghai Film Group je već finansirala film "Jack Racher: Never Go Back", a ovaj dogovor slijedi sve učestaliju praksu da kineske kompanije investiraju u Hollywood. Tako je prošle godine firma Dalian Wanda, koju je osnovao jedan od najbogatijih Kineza Wang Xienlin, kupila produkcijsku kuću Legendary Entertainment za 3,5 milijarde dolara.

Novim poslovnim potezima Paramount se pokušava vratiti na puteve stare slave posebno nakon što je njihov film"Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows" zabilježio slabu zaradu na box officeu.


Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Građevinac iz Bugojna

FOTO / Ramiz Ahmetović sagradio 170 munara: U svaku od njih ugrađen je dio mene

Munara ili minaret, potiče od arapske riječi manara, a ima značenje “svjetionik”. Vitke i visoke, prislonjene uz džamije, munare su značajna obilježja za brojne gradove u regiji i svijetu. Osim toga, predstavljaju simbol vjere islama i jedan su od najkarakterističnijih oblika u islamskoj arhitekturi.