biznis

10 smrtnih grijeha malih biznisa

image Foto: Ilustracija

Ponekad se čini da je pitanje sreće zašto neke tvrtke uspijevaju, a druge propadaju, ali zapravo postoje zajedničke pogreške koje ubijaju male biznise i prije nego što stanu na noge.

 Kako vlastitom startup poduzeću dati priliku za opstanak izbjegavajući deset najvažnijih krivih koraka, donosi portal allBusiness.com.
 
      1.Prebrz rast

Rast je poželjan, ali pretjerana ekspanzija predstavlja ozbiljnu pogrešku. Želja da budete prvi na tržištu s novim proizvodom te nastojanja da nervoznim investitorima dokažete da biznis nezaustavljivo raste mogu vas financijski preopteretiti. Postavite realne ciljeve i razvijajte svoj biznis kako to nalaže potražnja.

   2. Nepraćenje financija

Većina propalih tvrtki pokazuje da su vlasnici stvarali prevelike dugove. Naučite pažljivo pratiti svoje financije i bilježite novčani tok. 

   3. Pretjerana potrošnja

Mnogi poduzetnici početnici vrlo brzo potroše početni kapital, što se obično događa zbog pogrešne predodžbe funkcioniranja biznisa. Ako tek pokrećete vlastiti posao, potražite savjet iskusnijih koji su se uspješno okušali u poduzetništvu.

    4. Nedostatak rezervnog kapitala

Morate biti pripremljeni za neočekivane troškove, kao što su razni materijali i radna snaga. Stoga osigurajte rezervna sredstva kako biste preživjeli teška vremena i sezonske oscilacije.

   5. Loš izbor lokacije

Nemojte dopustiti da vas povede samo povoljna cijena najma poslovnog prostora. Razmislite o konkurenciji, odnosno koliko sličnih poslova ima u okolici, kakva je prometna povezanost, primjerice postoji li javni gradski prijevoz.


   6. Loša usluga

Loša usluga i prije svega nestručnost zaposlenika vrlo će brzo potopiti vaš biznis. Definirajte na koji način zaposlenici moraju obavljati svoja zaduženja i kreirajte unutarnju kontrolu.

   7. Neodgovarajući poslovni plan

Dobro napravljen poslovni plan prisiljava vas da mislite o budućnosti i izazovima koji vas očekuju te da se brinete o financijskim potrebama, marketinškom planu, konkurenciji i općenito strategiji razvoja.

   8. Nemogućnost prilagodbe

Sposobnost prepoznavanja mogućnosti kao i fleksibilnost da ih se prihvati ključni su za preživljavanje.

   9. Neučinkovit marketing

Klijenti ne mogu poslovati s vama ako ne znaju da postojite. Oglašavanje i promicanje biznisa na internetu, putem društvenih mreža, nije prevelik trošak.

   10. Podcjenjivanje konkurencije

Lojalnost klijenata ne događa se sama od sebe, treba je zaslužiti. Pratite vaše konkurente i budite korak ispred. Ako se ne brinete o klijentima, konkurencija sigurno hoće.

 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.