Gubitaš na dobitku

Željeznice FBiH zbog smanjenog gubitka neće biti restruktuirane

image Željeznice FBiH

Javno preduzeće Željeznice Federacije BiH imalo je gubitak u ukupnom poslovanju 2017. godine 4.230.171 KM, a njihovi uposlenici pohvalili su se na zvaničnoj internetskoj stranici najboljim ostvarenim rezultatima u posljednjih 25 godina. Vlada FBiH, zbog "ostvarenih rezultata", odustaje od restruktuiranja tog preduzeća.

Ukupni prihodi u poslovanju kompanije za 2017. godinu iznosili su, kako je to istaknuto u preduzeću, 118.676.586 KM, dok su ukupni prihodi u 2016. godini iznosili 110.715.863 KM, što predstavlja povećanje od 7,2 posto. Ukupni rashodi u 2017. godini iznosili su 122.906.757 KM, dok su u 2016. godini iznosili 142.095.610 KM, što je manje za 19.188.853 KM ili 13,5 posto.

Gubitak u ukupnom poslovanju u 2017. godini je, kako je to navedeno iz Željeznica FBiH, 4.230.171 KM, dok je u 2016. godini gubitak iznosio 31.379.747 KM, što je smanjenje gubitka za 27.149.576 KM.

Poslovanje Željeznica zavisi od drugih firmi


Direktor Željeznica Federacije BiH Enis Džafić kazao je za Klix.ba da su smanjenje gubitka ostvarili zahvaljujući, prevashodno, prijevozu roba, ali u značajnoj mjeri i prijevozu putnika.

"U teretnom saobraćaju smo i dalje lideri na tržištu, vozimo 20 posto iznad evropskog prosjeka po kilometru pruge. Naši najznačajniji komitenti su Elektroprivreda BiH, ArcelorMittal Zenica, Sisecam soda Lukavac, Natron Maglaj, Aluminij Mostar", kazao je Džafić.

Istakao je da poslovanje Željeznica Federacije BiH umnogome zavisi od poslovanja tih kompanija, ali da nijedan privredni subjekat nije bio da ga nisu ispoštovali.

"Čak smo u 2017. godini organizovali prijevoz za jednog izvoznika betonskih konstrukcija iz Lukavca do švedskog Geteborga. Sad smo pokrenuli prijevoz 50 hiljada tona troske iz Termoelektrane Kakanj za jednu fabriku u Dortmundu", istakao je Džafić za Klix.ba.

Osim toga su, pohvalio nam se Džafić, imali 97 hiljada putnika više u odnosu na godinu prije, a da je prihod od putničkog saobraćaja bio veći za blizu 600 hiljada KM.

"Kompanija je u svakom momentu spremna pružiti uslugu, kako građanima BiH u prijevozu putnika, tako i kompletnoj privredi u Bosni i Hercegovini", kategoričan je direktor Enis Džafić.

Odustali od restruktuiranja


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je još na početka svog mandata isticao da je Vlada FBiH sva preduzeća koja su u njenom posjedu, njih 52, svrstala u tri kategorije, a da su među strateškim preduzećima Elektroprivreda, Željeznice FBiH i neke fabrike namjenske industrije koje nisu gubitne, te aerodromi, radiooperateri, rudnici i banke.

"Te firme su po novoj uredbi predmet interesa Vlade direktno. U neke od njih ćemo uvesti tehničku pomoć međunarodnih finansijskih institucija za restruktuiranje kao što su Željeznice Federacije BiH i rudnici jer mnogo gube", kazao je tom prilikom premijer Novalić.

No, prema riječima direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića, u međuvremenu se odustalo od restruktuiranja, što je on okarakterisao kao potvrdu uspjeha poslovanja kompanije u posljednje tri godine.

"Prijedlog Vlade FBiH je upućen Međunarodnom monetarnom fondu da se na osnovu pokazanih rezultata odustane od restruktuiranja kompanije, a koji je usvojen od strane MMF-a. Ovo je još jedan značajan pokazatelj ispravnosti upravljanja kompanijom na putu njenog razvoja i konačnog ozdravljenja na korist cijele bh. privrede", kazao je Enis Džafić.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Dijaspora investira

Nada u povratak: Almir Hodžić u Trnopolju proizvodi stočnu hranu

Almira Hodžića pronalazimo na farmi u Trnopolju. Posljednjih dana radi intenzivno na pripremama za izgradnju objekta i silosa koji će služiti za proizvodnju stočne hrane pri kompaniji FANA Arifagić.