Najcrnje slutnje prijete da se obistine

Otkazi i ključ u bravu ili nastavak rada Fabrike duhana Banja Luka

image Fabrika duhana Banja Luka

Najcrnje slutnje prijete da se obistine. Fabrika duvana Banja Luka, osnovana prije 130 godina, na pragu je gašenja nakon što je njen vlasnik Bulgartabac sve proizvodne brendove prodao British American Tobaccou (BAT).

Pomoć

Za stotinu radnika to znači otkaze, a u kratkom obrazloženju rečeno im je da Bulgartabac “više nema finansijski plan i ne bavi se duvanskom industrijom”. Podsjećamo, BAT je polovinom 2017. potpisao ugovor sa Bulgartabacom o kupovini vodećih duvanskih brendova kompanije i s njima povezanih prava za tržišta Bugarske, Adria regije i Rusije kao i sto posto udjela u maloprodajnom poslovanju u BiH.

Odmah potom zvanično je zatražio od Konkurencijskog savjeta BiH odobrenje za preuzimanje svih brendova cigareta koji se proizvode u Fabrici duvana Banja Luka od preduzeća Bulgatrabac Holding i njegovog povezanog društva Blagoevgrad-BT kao i isključivu kontrolu nad svom maloprodajnom imovinom Fabrike duvana Banja Luka.

Bulgartabac je 2013. s Vladom RS-a potpisao memorandum kojim se obavezao da će tri godine zadržati sadašnji broj radnika, a ukupno pet godina djelatnost proizvodnje cigareta. Isti ističe u aprilu, a radnici su se za pomoć obratili Vladi i predsjedniku RS-a.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković naveo je da su “zatečeni ovom pričom”.

Poslovni objekt

- Grigor Peev, generalni direktor Fabrike duvana, smijenjen je prije mjesec i na njegovo mjesto je došao Savo Čorbadžiev. On je pozvao radnike da saopšti vijesti. Obratili smo se Vladi RS-a da ne dozvoli gašenje fabrike i da pomogne koliko može, ako je to moguće. Čekamo i dolazak predstavnika bugarskog holdinga i tada ćemo znati više, kazao je Marinković.

Na poziv sindikata odazvao se ministar poljoprivrede RS-a Stevo Mirjanić, koji se sastao koncem februara s predstavnicima Bulgartabaco, ali sastanak nije urodio konkretnim rezultatima, jer Vlada nema nikakve ingerencije nad privatnim kompanijama. Shodno tome, u saopštenju za javnost navedeno je da “menadžment fabrike i holdinga Bulgartabac, u saradnji sa radnicima, mora ponuditi rješenje”.

Sudbina jedne od najstarijih banjalučkih fabrika je i dalje neizvjesna, a u gradu se sve glasnije priča da bi na njenom mjestu mogao niknuti poslovni ili stambeni objekt.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.