Traži se investitor sa 50 miliona KM

Još jedna godina izgubljena za bijeljinsku šećeranu

image

Predinvesticiona studija, kojom će se tačno definirati šta je neophodno uraditi da bi Fabrika šećera u Velikoj Obarskoj ponovo proradila i koliko bi sve to koštalo, bit će razmatrana u ponedjeljak, 19. marta, na sjednici Odbora povjerilaca u bijeljinskoj šećerani.

Rok dva mjeseca

Nebojša Matić, stečajni upravnik bijeljinske šećerane, koji je na ovu dužnost imenovan prije četiri mjeseca, kaže da su u grupi za izradu predinvesticione studije angažirani Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banje Luke, Rade Rakić, bivši direktor za proizvodnju, Meho Fafulić, bivši generalni direktor, Slobodan Rakić, predstavnik firme „Mering“ iz Zrenjanina, i povjerilac Vojo Nikolić iz Brčkog. 

Svi oni su ujedno i povjerioci u stečajnom postupku na iznos od oko tri miliona maraka. 

Studija će u roku od dva mjeseca biti dostavljena na uvid svim relevantnim institucijama u RS i BiH, kao i svim potencijalnim investitorima. Nakon toga, Skupština povjerilaca će se ponovo sastati i odlučivat će o eventualnim ponudama investitora.

- Ukoliko ne bude zainteresovanih investitora, pristupit će se klasičnoj prodaji fabrike i okončanju stečajnog postupka podjelom sredstava iz stečajne mase - kaže Matić.

Ipak, već sada se može konstatirati da je još jedna godina za eventualno ponovno pokretanje bijeljinske šećerane i proizvodnju šećera u Velikoj Obarskoj bespovratno izgubljena. Zakasnilo se s eventualnim remontom postrojenja i s ugovaranjem sjetve šećerne repe na području Semberije. 

Tek od 2019. godine, ukoliko bi se pojavio ozbiljan kupac, moglo bi se razmišljati o ponovnom pokretanju šećerane.

Koliko će koštati

Matić tvrdi da je u protekla četiri mjeseca za oko 50 posto smanjio troškove stečajnog postupka.

- Umjesto 21 radnika, danas imamo sedmero zaposlenih, pet portira i jednu radnicu u administraciji. Prihvatio sam ovu obavezu i u prva dva mjeseca, svakog petka, organizovao sastanke s namjerom da se otpočne s izradom stečajnog plana. Nakon toga, članovi Odbora povjerilaca su rekli da nisu u mogućnosti obezbijediti saglasnost svih povjerilaca za izradu stečajnog plana. Naravno, nije postojao ni zainteresovani investitor za obnovu proizvodnje. Obavijestio sam sud da se odustalo od izrade stečajnog plana, odnosno plana reorganizacije preduzeća - kaže Matić, pojašnjavajući da je potom Odbor povjerilaca donio odluku o izradi predinvesticione studije kojom bi se tačno definiralo šta je neophodno uraditi da bi šećerana ponovo proradila i koliko bi sve to koštalo.

Matić podsjeća da je u Crnoj Gori obnovljen sudski postupak u vezi s vraćanjem u posjed 26 stanova u Bijeloj koji pripadaju šećerani.

Traži se investitor sa 50 miliona KM

Od oko 16 miliona KM priznatih potraživanja povjerilaca, samo radnička iznose oko 6,5 miliona KM. Matić kaže da ozbiljni investitori koji bi željeli kupiti šećeranu moraju raspolagati sa 40 do 50 miliona KM, jer je neophodno izvršiti generalni remont postrojenja, pripremiti proizvodnju šećerne repe, vratiti izgubljeno povjerenje kod poljoprivrednika te osigurati 250 do 300 novih radnih mjesta. 

Biznis.ba / Avaz

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.