Kompanije

Hifa Oil: Najbolja poslovna godina dosad, cilj tržište EU i regiona

image Foto: Biznis.ba

Hifa Oil, bosanskohercegovački distributer nafte i naftnih derivata, u 2017. je ostvario najbolju poslovnu godinu od postojanja, sa zabilježenim rastom u svim segmentima, kako u investicijama, broju radnih mjesta, udjelu na tržištu, tako i u količinama distribuiranih roba i prihodima, saopćila je ta kompanija sa sjedištem u Tešnju.

Ovakvo poslovanje omogućilo je priliv državi više od 100 miliona KM koje Hifa Oil i njene kćerke firme godišnje uplate za poreze, doprinose i druge obaveze.

Kompanija je u prošloj godini realizirala snažan investicijski ciklus s milionskim ulaganjima usmjerenim na jačanje pozicije na domaćem i inozemnim tržištima, proširenje portfolija i povećanje konkurentnosti firmi kćerki Hifa Oil Grupacije.

 - Investirali smo u njemačke kompanije LB. Profile GmbH, zatim Terminale Željezare Zenica, potom u slovenske Mersteel kapacitete u Sarajevu, da bismo potom značajno investirali u podizanje razine kvaliteta naše usluge u segmentu isporuke avionskog goriva, čime smo osim NATO-a kao dugodišnjeg partnera, zadobili povjerenje i najvećih svjetskih aviokompanija na Sarajevskom aerodromu. Investicijski ciklus smo nastavili otvaranjem modernih Euro Oil benzinskih pumpi po evropskim standardima u nekoliko bh. gradova uključujući i Sarajevo - rekao je izvršni direktor Hifa Oil-a Venan Hadžiselimović.

Kompanija je zabilježila povećanje prihoda za osam posto u odnosu na 2016. U petnaestogodišnjem poslovanju, zabilježila je i najveći rast broja zaposlenih, oko 75 posto u zadnjih devet mjeseci, tako da danas zapošljava 333 radnika.

Osim domaćeg tržišta, kompanija je orijentirana ka tržištu regije, a značajno i prema tržištu Evropske unije (EU) na kojem je prisutna sve od Nizozemske, preko Njemačke i Austrije, do Mađarske, Češke Republike, Slovenije, i Hrvatske.

Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, s 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivata na domaćem i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona.

Prošla godina je okončana s ukupnom količinskom realizacijom od oko 300.000 tona različitih derivata u devet zemalja regiona.Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.