Premašena velika brojka

Wordpress najpopulariniji CMS na svijetu: 30% weba vrti se na njemu

image

Organizacija W3Techs koja istražuje i mjeri web s tehnološke strane, objavila je kako je Wordpress povećao svoje vodstvo pred svim ostalim rješenjima za upravljanje sadržajem (CMS) na Internetu. Prema njihovom istraživanju na Wordpressu se trenutačno vrti 30% svih internetskih stranica na svijetu.

Web je u ovom trenutku polarizirano mjesto kad je riječ o korištenju raznih CMS rješenja – 50,2% stranica ne koristi ovaj oblik uređivanja i objave sadržaja, dok drugih, gotovo pa pola, koristi neki oblik CMS-a. Od polovice internetskih stranica na raznim CMS-ovima za Wordpress se odlučilo njih čak 60,2%. Na ljestvici slijede Joomla (6,3%), Drupal (4,4%) te potom Magento, Shopify, Blogger, Squarespace i svi ostali s gotovo beznačajnim tržišnim udjelima, javlja Bug.hr.

Činjenica da Wordpress drži gotovo dvije trećine udjela na području CMS-a dovela ga je i do impresivnog postignuća od 30% udjela u cijelom svijetu, računajući sve web stranice. Joomla kao prvi konkurent drži tek nešto preko 3% udjela, dakle 10 puta manje – pa je Wordpressova dominacija u ovom trenutku neosporna.

Ovaj CMS je i najbrže rastuće rješenje tog tipa u svijetu. U posljednjih mjesec dana zabilježeno je preko 1.800 novih Wordpress stranica, a po rastu ga slijede Squarespace i Wix. Kad je riječ o programskim jezicima, na webu je sa serverske strane najdominantniji PHP (83,2%), a sa klijentske strane JavaScript (94,9%).

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.