Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u RS

Zbog opstrukcija 'Šuma RS' prestala s radom teslićka 'Destilacija'

image

Iz Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira u Republici Srpskoj najavili su da će 400 radnika hemijske industrije „Destilacija“ iz Teslića doći na proteste pred zgradom Vlade i sjedištem „Šuma RS“, koje smatraju odgovornim za prestanak rada tog teslićkog preduzeća.

-Austrougarski car Franjo Josip prije 120 godina otvorio je preduzeće hemijske industrije 'Destilacija' u Tesliću, a jučer je Risto Marić, direktor Javnog preduzeća'Šume RS' a.d. Sokolac zatvorio ovo preduzeće i ono je prestalo s radom - navodi se u saopćenju iz ovog sindikata.

Marića optužuju za opstrukciju u snabdijevanju drvnim sirovima, zbog čega je jedina fabrika ovakve vrste u jugoistočnoj Evropi ugasila svoja proizvodna postrojenja.

-Ovakvim ponašanjem je Risto Marić izazvao veliko ogorčenje radnika, koje je tim veće kada se zna da se drvna masa iz RS-a nesmetano izvozi u Srbiju preko privatnog preduzeća '23. mart' sa sjedištem u Rudom, koje direktor Marić redovno, u izobilju, snabdjeva potrebnom najkvalitetnijom sirovinom - navodi se u saopćenju ovog sindikata.

Najavljuju da će se radnicima „Destilacije“ na protestima u Banjoj Luci pridružiti i ostali zaposleni u drvoprerađivačkom sektoru RS-a, koji također nemaju uredno snabdjevanje sirovinom i koji su, kako se navodi, ogorčeni što već godinama preduzeće „23. mart“ iz Rudog ima privilegiran status u odnosu na drvoprerađivače iz RS-a.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.