130 godina stara fabrika

Bulgartabac zatvara Fabriku duhana Banjaluka

image Fabrika duhana Banja Luka

Zatvara se Fabrika duhana Banjaluka jer se "Bulgartabac" više ne namjerava baviti proizvodnjom cigareta. Ovo je rečeno radnicima fabrike koji su prije mjesec dana prestali sa radom, izvijestila je ATV Banjaluka.

Od tada su na čekanju, a vijest o zatvaranju 130 godina stare fabrike saopštio im je generalni direktor. Memorandum kojim se bugarska kompanija 2013. obavezala da će tri godine zadržati postojeći broj radnika, a ukupno pet godina djelatnost proizvodnje cigareta ističe u aprilu. Iako su male šanse da se bilo šta promjeni, radnici su pisali Vladi i predsjedniku Republike.

"Ja u ovom trenutku smatram da je najneophodnije da se sačuvaju fabrika i radna mjesta. Ako se ovi ne namjeravaju baviti sa tom proizvodnjom neka se pronađu neki novi strateški kupci za ovu fabriku da ljudi nastave sa radom", rekao je Miroslav Marinković, predsjednik Sindikata radnika Fabrike duhana Banjaluka.

Iz kompanije "Bulgartabac" koja je vlasnik banjalučke Fabrike duhana novonastalu situaciju nisu komentarisali. Sve brendove koji su se proizvodili u Banjaluci ova kompanija prodala je "British American Tobaccou" još prošle godine. Radnici su odmah obavijestili Vladu, a u Ministarstvu poljoprivrede kažu da je za utorak zakazan sastanak sa Bugarima i predstavnicima radnika. Pomoćnik ministra kaže da je iznenađen novonastalom situacijom jer tvrdi da je pomoćnik generalnog direktora "Bulgartabaca" u junu obećao da se fabrika neće ugasiti.

"Obećao je da će fabrika raditi i u narednom periodu. Čekamo da vidimo zašto je došlo do promjene u razmišljanju rukovodstva fabrike. Mi ćemo do utorka analizirati memorandum koji je Vlada potpisala sa Bulgartabacom", kazao je Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RS.

Dokument koji je potpisan prilikom kupovine fabrike ističe 9. aprila, što znači da privatni investitor nema više nikakvih obaveza prema radnicima i državi. Još u junu prošle godine "British American Tobacco" zvanično je zatražio od Konkurencijskog savjeta BiH odobrenje za preuzimanje svih brendova cigareta koji se proizvode u Fabrici duhana Banjaluka.

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.