Veliki iskorak

Bosnaplod započeo organski uzgoj i proizvodnju voća

image

Organska proizvodnja, prema procjenama stručnjaka, jedan je od najvećih razvojnih potencijala Bosne i Hercegovine. Kompanija Bosnaplod u tom segmentu napravila je veliki iskorak.

Tokom 2017. godine dio svoje proizvodnje prilagodila je zahtjevima organskih standarda u skladu sa certifikatom koji dodjeljuje kuća Ecocert. Tako su uspješno certificirana područja na kojim se vrši sakupljanje šumskih plodova, a na vlastitim plantažama, površine od 5 ha, podignuti su zasadi organskih jagoda. Uspostavljena je i mreža otkupa šumskih plodova da bi osigurali organsku sirovinu za proizvodnju sokova i džemova.

‘’Organska proizvodnja predstavlja veliku mogućnost za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, da bi firme zauzele svoje mjesto na inostranim tržištima potrebno je podići nivo konkurentnosti organske proizvodnje u BiH te intenzivnije raditi na razvoju ovog sektora koji, između ostalog, može doprinijeti i oživljavanju ruralnih područja. Država BiH, trenutno, ima  veliki zadatak da omogući poljoprivrednicima priliku korištenja EU fondova koji će dati priliku da se naprave značajniji koraci u pogledu primjene novih tehnologija, znanja i povećanja zasada voća", naglasila je Eldina Muftić, menadžer za razvoj poslovanja u poljoprivredi ZERAA Agriculture Investment & Management.

Bosnaplod će prvi put predstaviti svoje organske proizvode na vodećem svjetskom sajmu organskih proizvoda BioFach 2018 u Nürnberg-u.  Ove godine na sajmu se očekuje 2.950 izlagača i više od 50.000 posjetitelja. 

Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Pokrenuo biznis u Živinicama

VIDEO / Suad Bešlić: Čovjek koji se vratio kako drugi ne bi otišli

U okviru USAID Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" predstavljena je videopriča o Suadu Bešliću, poduzetniku koji se vratio iz Njemačke da bi pokrenuo biznis u Živinicama.