Mostar

Aluminij: Ukidanje carine na uvoz nelegiranog aluminija ne šteti nikome

image Aluminij

Aluminij d.d. Mostar neutemeljenim drži medijske napise o štetnosti odluke Vijeća ministara BiH da suspendira carinske stope na uvoz nelegiranog aluminija.

Predmetna je carinska stopa suspendirana na inicijativu Aluminija d.d. Mostar koju su, kroz proteklih godinu dana, podrobno raščlanili na svim razinama vlasti i, na koncu, podržali ministri i s federalne i s državne razine, prepoznavši izvrstan gospodarski potencijal i nikakvu štetu za državni interes, priopćeno je iz Aluminija.

Mostarski Aluminij ima tri pogona: Anode, Elektrolizu i Ljevaonicu. U Elektrolizi ima kapacitet proizvesti 130.000 tona primarnoga metala godišnje, a kako elektrolitičke ćelije pokreće isključivo električna energija, taj pogon "proguta" do 20 posto ukupne potrošnje električna energije u čitavoj BiH, dok pogonske strojeve u Anodama i u Ljevaonici pokreće plin koji čini tek 2 posto ukupnih Aluminijevih troškova na godišnjoj razini. Elektrolitičke ćelije ne može pokretati plin, ističu iz Aluminija.

Osim proizvodnje primarnoga metala, Aluminij godišnje pretapa dodatnih 30 tisuća tona u ljevačkim pećima u Ljevaonici, koje pokreće plin, a najbrži način značajnoga podizanja Aluminijevih proizvodnih kapaciteta upravo je povećanje količine toga pretapanja, što bi neznatno povisilo potrošnju plina i, s ukupnih 160.000 tona (primarni i pretopljeni aluminij), tvorničku proizvodnju povećalo na rekordnih 184.000 tona godišnje, u punomu kapacitetu.

Sirovina za to je nelegirani aluminij kojega Aluminij ima kapacitet pretopiti 2000 tona mjesečno, a kojega nitko u zemljama Europske unije i Cefte ne proizvodi, dok je za uvoz s drugih tržišta postojeća carinska stopa posao činila potpuno neisplativim, navodi se dalje u priopćenju.

Ukidanjem te carine, Aluminij preko švicarskih i američkih tvrtki kreće s uvozom toga metala kojega kooperanti dobavljaju s azijskoga i afričkoga tržišta. Taj će posao dovesti do godišnjega porasta izvoza BiH u visini od čak 55 milijuna američkih dolara,što će imati automatski pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i mirovinski sustav, kao i na rast zapošljavanja i javne potrošnje.

Iz mostarskog poduzeća navode kako nemaju izravan dodir niti s jednom ruskom tvrtkom, a i da to nije slučaj, u Aluminiju ne vide zašto bi to trebao biti problem, te podsjećaju kako ruski plin već 40 godina grije gotovo cijelu Bosnu, uključujući i Sarajevo, što je potpuno prihvatljiva i normalna stvar.

Iz Aluminija dalje navode kako ukidanje carinske stope na uvoz nelegiranog aluminija, kojega nitko drugi u Bosni i Hercegovini ne treba i ne koristi, nitko neće biti oštećen, pa je stoga razumljivo da su inicijativu podržali Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH, Uprava za neizravno oporezivanje BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH i Gospodarska komora FBiH.

U vezi s medijskim napisima o poslovnoj suradnji Elektroprivrede BiH i Aluminija d.d. Mostar, u priopćenju se dodaje kako je Aluminij ugovor s Elektroprivredom BiH lani sklopio po tržišnim uvjetima s referentne mađarske burze za električnu energiju te da zbog tržišnih poremećaja Aluminij od 30. lipnja ove godine ne posluje s Elektroprivredom BiH.

Kada su u pitanju dugovanja za električnu energiju mostarskog poduzeća prema Elektroprivredi HZ HB, iz Aluminija navode kako nisu točna nagađanja pojedinih medija da su ti dugovi otpisani, već su "predmetom tekućega restrukturiranja naslijeđenih obveza".

Suspendiranje carinske stope na uvoz nelegiranog aluminija početak je državne skrbi za njezine gospodarske subjekte od strateškoga značaja, a medijsko obezvrjeđivanje tih istinski pozitivnih pomaka ne može voditi ničemu dobromu. Aluminij ostavlja svoja vrata otvorena medijima i odbija sudjelovati u politiziranju gospodarstva. Aluminij je svjetska tvrtka koja ima globalno prepoznat proizvod i kojoj je svaki kapital dobrodošao, bez razlika i predrasuda, poručili su iz Aluminija.

Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.