Protekla godina izuzetno uspješna

MI Ovako će u 2018. doći i do Afrike

image Foto: Ilustracija

Protekla godina za sektor peradarstva bila je izuzetno uspješna. Iako izvoz u Evropsku uniju još nije krenuo, proizvođači iz ovog sektora ostvarili su rast izvoza. Na već postojeća tržišta izvoz je bio veći, a otvorena su i neka nova, što u regionu, tako i dalje od njega.

Velika očekivanja

- Počeli smo izvoz u Makedoniju, a čekamo da krenemo za Kosovo i da se riješi pitanje oko izvoza u EU. Najviše smo izvezli u zemlje regiona, a nakon što izvoz u EU krene, očekujemo da bi Hrvatska trebala biti glavno tržište. Imamo već neke aranžmane koji su u pripremi, ali još ništa nije potpisano. Nadamo se da bi ta priča trebala da krene od marta, kazao nam je Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi.

Kada izvoz u EU krene, sve firme koje budu izvozile moraće povećati proizvodne kapacitete, a u ovoj kompaniji napravili su projekcije za povećanje proizvodnje. Kako je kazao Jabandžić, to moraju veoma pažljivo raditi jer je hrana u pitanju i moraju paziti da sve bude po propisima.

- Ne znamo kako će se sve to odvijati. Očekivanja su velika, ali s obzirom na dosadašnja iskustva sa tim procedurama, ne znamo još šta nas može čekati na tom putu, dodao je Jabandžić.

Nedžad Biberović, menadžer izvoza Mesne industrije Ovako, kaže kako su očekivanja od EU velika, ali treba biti i realan, te on ne očekuje da će to pitanje biti riješeno do marta. Kaže, ako bude do juna ili jula, biće dobro. Povećali su i oni izvoz u zemlje regiona, najviše je to bilo u Srbiju, a izvoze još i u Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo. Što se tiče stranih tržišta, najzanimljivija su Sirija, Vijetnam, Hong Kong...

Hrenovke u Emiratima

- U Siriju smo izvezli 600 tona piletine, to je prilično novo tržište koje se sada budi i koje ima potrebu za ovim proizvodima. U narednoj godini bismo mogli početi sa izvozom i u Afriku, u pregovorima smo. Počeli smo izvoziti i u Nigeriju, a prema Emiratima su krenule i naše hrenovke i salame, kazao nam je Biberović.

Što se tiče EU, kada sve to krene, i MI Ovako će morati povećati proizvodne kapacitete, ali i mimo toga, te će njihove mašine raditi sa 33 posto više kapaciteta. Osim Hrvatske, evropska tržišta na koja bi mogli izvoziti su Slovenija, Njemačka, Skandinavija...

Sve u svemu, godina je bila dobra, a od naredne se očekuje da bude i još bolja.

Biznis.ba / Oslobođenje

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.