115 godina rada

Promovirana monografija prehrambene industrije Klas Sarajevo

image Foto: Klix.ba

Monografija prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo "115 godina Klasa Kratka historija mlinarstva i pekarstva u BiH", čija je promocija upriličena danas u u Sarajevu, sažela je svu historiju ove kompanije.

Monografija ima i veliki društveni značaj, jer prikazuje razvoj mlinsko-pekarske industrije u BiH od kraja 19. stoljeća uz mnogo zanimljivih i korisnih informacija.

Na promociji su govorili autor monografije Alija Šabanović, recenzenti Sanja Oručević Žuljević, akademik Muris Čičić i Amela Semić, te direktor Klasa Nihad Imširović, a skupu su se obratili i raniji direktori Klasa Husein Ahmović i Ibrahim Smajlagić.

"Monografija ne predstavlja samo razvoj Klasa i prehrambene industrije u BiH, nego daje i detaljnu sliku načina života, navika ljudi u toku dužeg historijskog perioda. Rukopis bi mogao poslužiti studentima i tehnolozima u prehrambenoj industriji, ali i građanima Sarajeva i BiH koji su odrastali uz proizvode Klasa", istakla je Oručević Žuljević.

Autor monografije Alija Šabanović bio je uposlenik Klasa punih 47 godina i tako svjedočio i učestvovao u rastu i razvoju kompanije. Ta iskustva i saznanja uz prikupljenu arhivsku građu čine temelj ove knjige, o čijem je nastajanju autor govorio na emotivan i slikovit način.

"Radeći na monografiji prisjećao sam se mnogih činjenica i događaja i neke od njih ponovo proživljavao. Nadam se da sam tako uspio prikazati jednu grandioznu građevinu satkanu od 115 'velikih krugova' obojenih mirisom kruha i ukrašenu klasjem pšenice čija zrna imaju boju zlata. Sve to je uobličeno u jedno djelo koje se zove Klas i jasno se ocrtava na našem bosanskom nebu i dobro se vidi iz evropskih i mnogih drugih zemalja širom svijeta", rekao je Šabanović.

Direktor Klasa Nihad Imširović govorio je, između ostalog, o značaju ulaska Klasa u AS Grupaciju 2014. godine i ponovnom procvatu ove kompanije, te aktivnostima koje su obilježile 115. rođendan.

Promocija monografije okupila je vlasnike, ranije direktore i članove uprave, penzionere i uposlenike Klasa, kao i brojne ugledne zvanice, saopćeno je iz Klasa.


Biznis.ba / FENA

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Porodica Vuković

FOTO: Proizvodili cvijeće iz nužde, danas respektabilni proizvođači

Goran Vuković iz Gomjenice kod Prijedora već petnaest godina zajedno sa porodicom uzgaja cvijeće i povrće. Ni on, ni supruga nisu imali zaposlenje i odlučili su da se bave proizvodnjom cvijeća. Imaju dvije odrasle kćerke koje im pomažu u poslu, a s njima rade i Goranov brat i snaha.