Usvojena informacija

Željezara Zenica ide u stečaj

image

Vlada FBiH je usvojila informaciju o pokretanju stečajnog postupka u Željezari Zenica d.o.o. Zenica.

Naime, Nadzorni odbor ovog privrednog društva je 4.10.2017. godine donio Odluku o davanju saglasnosti za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka, temeljem kojeg je direktor Društva 15.11.2017. godine Općinskom sudu Zenica dostavio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u privrednom društvu Željezara Zenica d.o.o. Zenica.

Kroz tranzicijske postupke ovoj je kompaniji ostao višak radnika. Na evidenciji ima 340 zaposlenika, postala je platežno nesposobna i onemogućena da dalje posluje.

Sva nepokretna imovina Željezare nalazi se pod zakonskom hipotekom Porezne uprave Federacije BiH, a zbog neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa. Hipoteka je uspostavljena radi osiguranja potraživanja po osnovu Rješenja Poreske uprave od 17.10.2005. godine za iznos od 47.613.681,19 KM. Pokrenuta su i druga rješenja o prinudnoj naplati, ali ti postupci još nisu okončani.

Sva nastojanja Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za iznalaženje rješenje ne mogu biti dostatna, jer je ovo privredno društvo nesolventno, s kontinuiranim godišnjim gubitkom većim od 4.000.000 KM.


Biznis.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.