Potvrđeno

Katarski Hamdo Group zvanično odustao od kupovine DI Sanica u Ključu

image

Katarski investitor Hamdo Group zvanično je odustao od kupovine Drvne industrije "Sanica" u Ključu, potvrđeno je za Klix.ba u Upravi Šumskog privrednog društva (ŠPD) "Unsko-sanske šume" u čijem se vlasništvu nalazi DI Sanica.

Za kupovinu ključke drvne industrije katarska grupacija trebala je izdvojiti 2.650.000 miliona maraka, a za revitalizaciju proizvodnog procesa i zapošljavanje oko dvije stotine radnika obećala je investirati dodatnih četiri miliona maraka.

"Krajnji rok je bio 3. novembar. Nisu uplatili preostali dio novca u iznosu od oko 2 miliona KM kako bi se moglo pristupiti potpisivanju notarskog ugovora o kupoprodaji. Taj rok je bio prolongiran, budući da smo i puno ranije trebali zaključiti ugovor. Pravdali su se da iz objektivnih razloga, navodno transakcijske prirode, ne mogu prebaciti taj novac iz Katara", kazao je za naš portal Haris Mešić, direktor ŠPD "Unsko-sanske šume".

On je istakao da je katarska grupacija do sada uplatila 700.000 KM na račun njihovog preduzeća, kao i kauciju u iznosu od 50.000 KM. Identičnu cifru za kauciju uplatio je i drugi učesnik javne licitacije.

"Prije nekoliko dana poslali su nam pismo da odustaju od kupovine, a upravo smo danas (jučer, op.a.) vratili tih 700.000 KM koje smo bili dužni vratiti, dok kaucija ostaje nama", objasnio je Mešić.

Na pitanje šta će se dalje dešavati u vezi prodaje DI Sanica, on je kazao da su prilikom javne prodaje imali dva ponuđača. Katarani su za kupovinu DI Sanica ponudili 2.650.000 miliona maraka, dok je sarajevski Bosnainvest nudio 2.647.570 KM.

"Nakon što smo katarskoj grupaciji vratili uplaćeni novac, Komisija koja je vodila cjelokupan proces je predložila da se ponudi drugi ponuđač za kupovinu DI Sanica. Šta će dalje biti i kakav je stav drugog ponuđača, to ćemo tek vidjeti", istakao je naš sagovornik.

Interesantno je da se ovog ljeta identičan scenario dogodio i s preduzećem "Nova Romanija" iz Sokoca, za čiju je kupovinu također bila zainteresirana pomenuta katarska grupacija. Hamdo Group je namjeravao da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u "Novu Romaniju", a obećavali su i zaposlenje 300 radnika. Međutim, i tada su od kupovine odustali u posljednjem trenutku.

Iz Vlade Unsko-sanskog kantona, pak, predstavljali su Hamdo Group kao kredibilnu i uspješnu kompaniju koja bi u DI Sanicu trebala uložiti dva miliona KM i zaposliti 250 radnika, a podršku prodaji drvne industrije dala je i Skupština USK početkom godine. Ipak, od revitalizacije nekadašnjeg giganta drvne industrije, prema svemu sudeći, i dalje nema ništa.

Podsjećamo, Drvna industrija "Sanica" bila je prije rata okosnica razvoja općine Ključ i zapošljavala je blizu 1.000 radnika, uglavnom iz Ključa i njegove najveće mjesne zajednice Sanica. Nakon rata, pogoni su joj obnovljeni, ali je proizvodnja ugašena prije skoro devet godina, kada su svi radnici ostali bez posla i primanja.

Nekadašnji uposlenici preduzeća su svih ovih godina pažljivo čuvali proizvodne pogone i postrojenja, a prije četiri godine, odlukom Vlade i Skupštine kantona, DI Sanicu kupilo je Šumsko privredno društvo "Unsko-sanske šume", čime su stečeni skoro svi uvjeti za ponovno pokretanje proizvodnje.

Biznis.ba / Klix.ba

Podijeli sa drugima

Prijavite se na feed ovog komentara Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment
Unesite kod sa slike:
  • email Pošalji prijatelju
  • print Verzija za štampu
  • Plain text Kao tekst


Priča sedmice

image
Kvalitet i poštovanje rokova

Modna konfekcija "Kristin Mod": Proizvodi iz Lopara idu u Pariz

Modna konfekcija „Kristin Mod“ iz Lopara mogla bi zaposliti 20 novih radnika. Konkurs je stalno otvoren, kaže Obradin Božić, zamjenik direktora u ovom preduzeću koje zapošljava trenutno 65 radnika, uglavnom žensku radnu snagu. Vlasnik fabrike je Ratko Saković, koji živi u Parizu. Osim ove, Saković ima još dvije fabrike, u Karakaju kod Zvornika „Tisa Mod“ sa 80 radnika i fabriku u Zvorniku „Kristijan Lavis“ sa 45 radnika.